Friso Keuris maakte negen 'stillevens' die nu te zien zijn in Museum Flehite.
Friso Keuris maakte negen 'stillevens' die nu te zien zijn in Museum Flehite. Friso Keuris

Overzichtstentoonstelling Max Keuris in Flehite

Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT Van schilder en multi-talent Max Keuris is op dit moment een overzichtstentoonstelling te zien in Museum Flehite. Onderdeel van deze kleurrijke expositie zijn negen 'stillevens' van fotograaf Friso Keuris.

Een speelgoedeendje, een altfluit, een tekenveer en een whiskyglas; hoe uiteenlopend ook, het zijn stuk voor stuk verwijzingen naar het leven van Max Keuris (1923-1979). Veertig jaar na de dood van de Amersfoortse kunstenaar nam fotograaf en zoon Friso Keuris deze voorwerpen van zijn vader onder de loep. Bij schemerig daglicht maakte hij negen 'stillevens', die op groot formaat in het museum te zien zijn.

,,Als portretfotograaf heb ik het merendeel met levende mensen te maken. Dat is over de jaren een archief met duizenden portretten geworden," vertelt Keuris. ,,Van mijn vader heb ik nooit een portret kunnen maken. Het enige wat ik heb kunnen doen om mijn moeder, Max en mij in één lijst te zetten, was om van ons ieder een afzonderlijk beeld te maken. Die van mijn vader kwam uit een oude foto. Wat ik wel had, waren de voorwerpen van mijn vader waarmee ik hem kon laten zien. En gelukkig is er over de jaren nogal wat bewaard gebleven waarmee ik hem van zijn kinderjaren tot aan het einde heb kunnen weergeven."

[SCHEMERLICHT] Friso Keuris wilde de voorwerpen van Max bij daglicht fotograferen: ,,De keuze kwam eerst op daglicht, want kunstlicht bleek te direct te werken. In de studio die ik toen had was veel daglicht, maar overdag was het niet mooi genoeg. Gaande het project zocht ik naar het moment waarop het licht het mooist ging werken. Dat bleek bij schemering te zijn. Herinneringen zijn volgens mij ook niet volledig helder. Er is tijd overheen gegaan waardoor zij zich eigenlijk in het schemer van het geheugen bevinden. De schemer werd dus passend voor het beeld om in te fotograferen."

[LOOPBAAN] Friso Keuris (Amersfoort 1963) studeerde aan de Koninklijke Academie in Den Haag en heeft zijn studio in Amsterdam sinds 1989. Als portretfotograaf werkt hij in opdracht voor een breed scala van tijdschriften (Quote, LINDA, Elsevier, Parool, FD), uitgevers, bedrijven en overheidsinstanties. Gedurende zijn loopbaan heeft hij vele soorten personages gefotografeerd waaronder belangrijke en invloedrijke kunstenaars, muzikanten, schrijvers, politici en leden van het Koninklijk Huis. Geregeld werkt Keuris aan zelf geïnitieerde langlopende projecten die te zien zijn in tentoonstellingen en boeken. In deze projecten (zoals Joegoslavië-Tribunaal, Dutchbat III (Srebrenica 1995) en TITO) portretteert hij veelal ooggetuigen van - en diegenen die horen bij historische instituten en organisaties.

[RONDLEIDING] Op vrijdag 6 en zaterdag 21 september geeft Friso Keuris rondleidingen door zijn eigen tentoonstelling en die van zijn vader. Deze rondleidingen zijn gratis bij museumbezoek en starten om 13.30 uur. Reserveren is gewenst en kan via info@museumflehite.nl.

Tentoonstelling 'Max Keuris Meesterverteller' in Museum Flehite is tot en met 13 oktober te zien.

advertentie