Sebastiaan van Mil is weer terug waar het avontuur voor de Amersfoorter allemaal begon.
Sebastiaan van Mil is weer terug waar het avontuur voor de Amersfoorter allemaal begon. Rinus van Denderen

Sebastiaan van Mil: 'Buitenland was gaaf, maar ik wil bij ZPC wat neerzetten'

20 november 2019 om 07:12 Waterpolo

AMERSFOORT Waterpoloër Sebastiaan van Mil heeft zijn gevoel gevolgd. De inwoner van Amersfoort speelde in het buitenland en de Champions League, maar acteert nu in de eerste klasse, om volgend jaar met zijn ZPC voor de titel in de Eredivisie te gaan. ,,Het topwaterpolo heb ik achter mij gelaten. Mijn maatschappelijke carrière en privé-leven zijn belangrijker."

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Voor de inmiddels 26-jarige Sebastiaan van Mil is het allemaal wat onwennig. Nog niet zo lang geleden speelde hij tegen de absolute top uit het waterpolowereldje en nu moest hij in één weekend twee keer aantreden tegen ploegen waarbij spelers voor de lol het bad in gaan. Flink schakelen voor iemand met een absolute winnaarsmentaliteit en een enorme drive om de beste te willen zijn. Toch brengt niemand de Amersfoorter van de wijs, want hij heeft de beslissing om terug te keren bij ZPC op gevoel gemaakt.

Jarenlang stond het leven van Van Mil in het teken van waterpolo. Als kleine jongen was hij hét talent van het huidige ZPC en in diverse lichtingen van de bond was hij ook al het mannetje. De lokroep van het buitenland kwam logischerwijs al snel en omdat de fanatiekeling altijd de beste wilde zijn, besloot hij de uitdaging aan te gaan.

Hier kon ik alles op talent doen, maar daar merkte ik dat er ook gewerkt moest wordenBUITENLAND En dus zwom Van Mil op jonge leeftijd in Spanje tussen de grote jongens, met als doel de top te bereiken. ,,Daar leerde ik pas wat waterpolo was. Hier in Nederland kon ik alles op talent doen, maar daar merkte ik dat er ook gewerkt moest worden. Ik werd echt uitgedaagd om het uiterste uit mijzelf te halen en dat was de prikkel die ik nodig had."

Twee jaar bij het Spaanse CN Sabadell en CN Rubi brachten Van Mil veel moois. Hij trainde in de ochtend, ging daarna even slapen, om vervolgens aan krachttraining te doen. Daarna nog een groepstraining en dat elke dag opnieuw. ,,Voor iemand die verslaafd is aan waterpolo, is dat perfect."

NIVEAUVERSCHIL Daarna volgde een avontuur in Hongarije, waar hij ook fulltime prof was. Ook drong de twintiger door tot de nationale ploeg van Nederland. ,,Toch heb ik het Nederlandse team nooit echt een kans gehad en heb ik later in overleg met de bondscoach zelfs besloten om elkaars wegen te scheiden. Het was een mooie tijd om erbij te zitten, maar in mijn ogen had het allemaal anders kunnen lopen." De laatste twee jaar speelde Van Mil polo voor AZC Moscow en met hen won hij alle prijzen in Nederland en speelde de keientrekker zelfs in de Champions League. ,,En zie nu eens...", lacht Van Mil, terwijl hij in de Amerena in Amersfoort staat. ,,Speel ik in het weekend tegen gasten die bij wijze van spreken net weten dat waterpolo in water wordt gespeeld. Haha, nee... dat meen ik niet hoor. Alleen je merkt wel echt een groot verschil en dat vind ik soms nog best moeilijk."

SERVISCHE KANONNEN Toch houdt Van Mil voor ogen wat het plan is bij het Amersfoortse ZPC. ,,Toen ik in gesprek kwam met ZPC, speelden ze nog in de eredivisie. Natuurlijk waren ze wel in gevaar, maar iedereen zei dat het wel goed kwam. Nou, dat kwam het niet. De selectie degradeerde naar de eerste klasse en dat was in mijn ogen echt onnodig."
Van Mil hield desondanks toch woord en kwam naar Amersfoort. Terug op het oude nest, waar het voor hem allemaal begon. ,,De club is ambitieus en dat blijkt ook wel. We hebben met Gianluca Sattolo een Italiaanse toptrainer, twee Servische kanonnen en ervaring. Dit is aangevuld met talent en maakt ons echt een goed team."

Zelf wil Van Mil honderd doelpunten maken dit seizoen en na tien duels staat de teller op 41 treffersAMERENA Dat blijkt ook wel uit de cijfers. In de eerste klasse wint ZPC alles ruim en heeft het nauwelijks tegenstand. Ja, er is één tegenstanders, beseft Van Mil: ,,Dat zijn wijzelf. Wij kunnen alleen van onszelf verliezen. Gianluca zorgt ervoor dat elke training enorm scherp is en niemand verzaakt. Daar moeten wij het van hebben, want uitdagingen liggen er nauwelijks in de eerste klasse."
Zelf wil Van Mil honderd doelpunten maken dit seizoen en na tien duels staat de teller op 41 treffers. Daarnaast eist hij nog meer van zichzelf: ,,Ik moet en wil de ploeg op sleeptouw nemen. De mentaliteit hier moet professioneler. Willen wij de top van Nederland aanvallen, wat ons doel is, moeten we harder worden. Dat hoop ik met mijn ervaring toe te voegen aan deze ploeg. In de beker en oefenwedstrijden verslaan wij ploegen uit de Eredivisie en ik durf ook te zeggen dat wij dit jaar kampioen worden en volgend jaar ook om de titel mee gaan doen. De plannen en mogelijke versterkingen liegen er niet om en in Amersfoort hebben we in de Amerena topfaciliteiten."

MAATSCHAPPELIJK Het mag duidelijk zijn dat Van Mil op zijn plek is. Natuurlijk kriebelt het buitenlandse avontuur nog wel eens en beseft hij dat hij nu in het Nederlandse team actief kan zijn, maar de 26-jarige is tevreden. ,,Ik heb een fulltime baan, woon samen met mijn vriendin in Amersfoort en we gaan met ZPC strak proberen de eredivisie te winnen. Ik had wel tot mijn dertigste in het buitenland kunnen spelen, maar waar was mijn maatschappelijke carrière dan? Ik heb er nu zoveel moois voor terug. Ja, het is prima zo."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie