Blijdschap bij team LeK (Lang en Kort) toen roeien in meerpersoonsboten in de zomer van 2020 weer kon.
Blijdschap bij team LeK (Lang en Kort) toen roeien in meerpersoonsboten in de zomer van 2020 weer kon. Erik Lindhout

Hemus moest in lockdown van meer- naar éénpersoons roeiboten

15 september 2021 om 18:12 Overig

AMERSFOORT Roeivereniging Hemus kreeg door de coronaregels het praktische probleem dat roeien in meerpersoons roeiboten niet mocht. Want tijdens het roeien kon je geen anderhalve meter afstand houden. Een terugblik van lockdown tot volledige openstelling.

Marco Jansen

,,We hebben meerpersoons roeiboten, waarbij de afstand tussen de roeiplekken 1,35 meter is. De roeibond had vergeefs gelobbyd, met als consequentie dat het bijna een jaar niet kon. Dat was tot begin van dit voorjaar een probleem’’, aldus secretaris Erik Lindhout, samen met voorzitter Kitty Meulenbeld eindverantwoordelijk voor het coronaprotocol van RV Hemus.

Zeker in de eerste coronagolf moest geïnterpreteerd worden wat de persconferenties van de overheid voor de roeivereniging betekenden. ,,We zaten er bovenop en na een een-tweetje met de voorzitter publiceerde ik binnen een week na de persconferentie het aangepaste coronaprotocol.’’ Bij twijfel vroeg hij de SRO om advies. ,,Ik vroeg Arend Neuteboom in november 2020 of we van de anderhalve meter afstand konden afwijken, omdat de 1,35 meter maar 10 procent minder is. Arend adviseerde dat vanwege mogelijke controles van boa’s niet te doen. Je denkt dat buitensporten goed is en wilt soms de grens opzoeken, maar je moet op eieren blijven lopen. Als bestuur zijn we een voorbeeld naar de leden en met een aantal medici in het bestuur was er een goed gevoel over wat wel en niet kon.” 

Ook heeft RV Hemus een kleine fitnessruimte met negen ergometers, waar je de roeihaal mee kunt oefenen

Ook heeft RV Hemus een kleine fitnessruimte met negen ergometers, waar je de roeihaal mee kunt oefenen. ,,Voor wie dat wilde, hebben we er een aantal naar buiten verplaatst. Want de fitnessruimte is een tijd dicht geweest, omdat binnensporten niet mocht. Maar hier was de animo wat minder voor: het water op gaan hoort toch primair bij onze sport.’’ In de zomer van 2020 mochten de meerpersoons boten voor 18+ tot oktober weer. In het najaar trok de overheid de teugels weer aan. ,,Toen hebben we overleefd door in eenpersoons boten te gaan roeien. Ongeveer 80 procent van onze leden heeft daar de bevoegdheid voor. In de periode dat de anderhalve meter gold, bleek dat de roeisport coronaproof is en je het hele seizoen kunt blijven roeien.”

WACHTLIJST RV Hemus heeft ruim 500 leden en een vloot van tussen de 70 en 80 boten met 250 roeiplekken. Er wordt geroeid in meer dan 50 teams. Lindhout: ,,We hebben geen afname gehad, sterker: er ontstond een grote wachtlijst van zo’n 80 proefleden die wilden leren roeien. Binnensporten konden niet, dat was een voordeel voor ons. Maar tot eind maart konden we daar niks mee, want je begint altijd in meerpersoons boten. Toen dat wel weer mocht, is de wachtlijst snel weggewerkt door veel van onze leden die het leuk vinden om nieuwelingen te leren roeien. Heb je de smaak te pakken in een gezellig team, dan is roeien een leuke sport.”

Meer informatie op www.hemus.nl.

Dit artikel maakt deel uit van een commerciële sportbijlage die half september in De Stad Amersfoort verscheen.Bij interesse in een advertorial of ander vorm van publiciteit in onze papieren kranten of digitale kanalen, staat media-adviseur Arnout Wagemans u graag te woord over de mogelijkheden: tel. 06-55706846, m.rodenburg@bdu.nl.
(Deze sportbijlage kwam tot stand in een samenwerking tussen BDU Media en SRO).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie