Femke Bol met wereldrecord op de 400 meter tijdens de tweede dag van de Nederlandse kampioenschappen indooratletiek.
Femke Bol met wereldrecord op de 400 meter tijdens de tweede dag van de Nederlandse kampioenschappen indooratletiek. ANP/Olaf Kraak

Femke Bol prijst atletiekhal Istanbul: ‘Er ligt een geweldige baan’

3 maart 2023 om 08:24 Atletiek

AMERSFOORT/ISTANBUL (ANP) Femke Bol denkt dat het goed komt deze dagen in Istanbul. Veel meer wilde ze niet zeggen over haar verwachtingen voor de EK indoor in de Turkse stad. ,,Het stadion heeft wel een geweldige baan”, zei de Amersfoortse tegen de verzamelde internationale pers in de Ataköy Arena. Bol wil haar Europese titels prolongeren, die ze twee jaar geleden op de 400 meter en de 4x400 meter in Torun behaalde.

Bol was één van de vier uitverkoren atleten die was uitgenodigd voor de speciale bijeenkomst om het toernooi in te luiden. Haar wereldrecord van 49,26 op de 400 meter indoor heeft grote indruk gemaakt in de atletiekwereld. Ze liep ruim 3 tienden af van de 41 jaar oude recordtijd van de Tsjechische Jarmila Kratochvilova. ,,Ik geloofde wel dat het mogelijk was, maar dacht zelf aan 49,50 en deze tijd had ik zeker niet verwacht. Het was geweldig.”

Ze benadrukte nogmaals dat een switch naar de 400 meter vlak niet aan de orde is. ,,Nee, ik hou nog te veel van mijn horden.”

Vrijdagochtend om 8.40 uur komt Femke Bol in actie in de series op de 400 meter. Dezelfde avond, om 17. 55 uur, zijn de halve finales en als ze daar doorheen komt, volgt zaterdag om 18.30 uur de finale van die afstand.
Samen met Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Eveline Saalberg hoopt ze bovendien in de 4x400 meter estafettefinale op zondag om 17.25 uur hoge ogen te gooien.

Bij de persbijeenkomst zat ook de Turkse sprinter Kayhan Özer. Hij verloor bij de verwoestende aardbevingen in zijn land een goede vriend. Zijn familie vluchtte Adana uit, bang om terug te keren naar de stad waar volgens Özer driehonderd mensen omkwamen en 25 gebouwen instortten. In de eerste week na de ramp trainde Özer niet en hij was ook niet van plan aan de EK indoor mee te doen, maar hij bedacht zich al snel. ,,Na de tweede week zei ik tegen mezelf: oké, ik ga rennen voor het land, rennen voor vrienden en nu voel ik me beter.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie