Speerwerper Jurriaan Wouters over topsport: ‘Ik moest leren dingen los te laten’

25 jun, 09:36 Atletiek
Mirjam van den Bremen
'Het was eerder in mijn carrière de uitdaging om niet overal de controle over te willen hebben. Je moet een balans vinden tussen controle en loslaten.'
'Het was eerder in mijn carrière de uitdaging om niet overal de controle over te willen hebben. Je moet een balans vinden tussen controle en loslaten.'

AMERSFOORT In een serie artikelen spreken we topsporters en coaches uit de regio over de invloed van topsport op de mentale gesteldheid. Tweevoudig Nederlands kampioen speerwerpen Jurriaan Wouters moet altijd oppassen voor blessures. En als de geboren Amersfoorter die inmiddels in Utrecht woont een blessure oploopt, is de weg terug vaak lang en moeilijk. ,,Bij het maken van je rentree voel je je onzeker.”

,,Speerwerpen is misschien wel één van de meest belastende sporten ter wereld. Fysiek gezien dan. Dat is ook niet zo gek: je loopt met 27 kilometer per uur tegen een gestrekt linkerbaan aan – voor rechtshandigen. Dat been moet dus al die energie overbrengen. Als je lichaam bestand is tegen die explosie, dan is het natuurlijk geen probleem. Maar het gebeurt vaak genoeg dat er iets niet goed staat. Dat er te veel spanning op komt. Naast rug- en heupblessures heb ik bijvoorbeeld vaak last gehad van m’n elleboog – een bekend kwetsuur bij speerwerpers.”

Speerwerpen is fysiek gezien misschien wel één van de meest belastende sporten ter wereld

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.