Josine Koning over topsport: ‘De concurrentiestrijd was om meerdere redenen zwaar’

8 mei, 11:35 De mentale kant Hockey
Robert Sanders
'Na m’n carrière zal ik dit soort situaties ook in het bedrijfsleven tegenkomen, dat weet ik zeker. Dat je met collega’s voor een promotie strijdt bijvoorbeeld.'
'Na m’n carrière zal ik dit soort situaties ook in het bedrijfsleven tegenkomen, dat weet ik zeker. Dat je met collega’s voor een promotie strijdt bijvoorbeeld.'

AMERSFOORT In een serie artikelen spreken we sporters en coaches over de invloed van topsport op de mentale gesteldheid. Hockey-international Josine Koning won met Nederland de gouden plak in Tokyo. De route naar de Spelen toe verliep niet altijd even vlekkeloos, mede doordat het lang niet duidelijk was of ze eerste keepster zou worden. ,,Ik moest mezelf niet laten leiden door angst.”

,,Mentaal gezien was ik in 2020 op mijn allersterkst. Dat was het seizoen van de uitgestelde Olympische Spelen in Tokyo, feitelijk middenin de coronacrisis. Ik zat lekker in m’n vel, ook omdat ik me fysiek helemaal in orde voelde. Het jaar daarvoor stond ik juist extreem op hoogspanning. Ik was in een hevige concurrentiestrijd beland met Anne Veenendaal; iedere interland mochten we een helft keepen. Eigenlijk hing de vraag al vier jaar lang in de lucht, nadat Joyce Sombroek na Rio was gestopt: wie zou de eerste keepster van Nederland worden? Het was een zware last, in meerdere opzichten. Ik was bang om te verliezen, bang om fouten te maken, had het gevoel dat iedereen op me lette en werd daarbij ook nog eens enorm bijgelovig: d..

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.