Nico Postma, Alet vant Eind en Chris Wiersma organiseren het Gesprek aan de Eem over de toekomst van ons voedsel: wat eten we in 2030?
Nico Postma, Alet vant Eind en Chris Wiersma organiseren het Gesprek aan de Eem over de toekomst van ons voedsel: wat eten we in 2030? Jan Landsheer

Volksuniversiteit: Gesprek aan de Eem; Wat eten we in 2030?

3 oktober 2021 om 12:00 Activiteiten

AMERSFOORT Onder de naam Gesprek aan de Eem organiseert de Volksuniversiteit Amersfoort bijeenkomsten over actuele onderwerpen die Amersfoort raken. Een thema wordt onder leiding van communicatiedeskundige Nico Postma van verschillende kanten belicht. Denkers en doeners onderzoeken het thema en gaan in gesprek met betrokken Amersfoorters.

Op 7 oktober gaat het Gesprek over vraag: Wat eten we in 2030? Nico Postma gaat in gesprek met drie deskundigen over vragen als: hoe gezond is ons voedsel? Via welke weg komt het in de winkel terecht? Wie liggen er krom voor en wie verdienen er aan? Nico Postma: ,,De bio-industrie, de stikstofproblematiek en de CO2-uitstoot maken deze vragen zeer urgent. Ik wil weten hoe dat zit in onze eigen regio.” 

Ik vind het ontzettend interessant om mondiale kwesties te onderzoeken op de schaal van Amersfoort

LOKALE PRODUCTEN Samen met Alet vant Eind en VUA-bestuurslid Chris Wiersma heeft hij deze avond voorbereid. Chris is geboeid door de vraag: ‘Gaan we door met schaalvergroting of komt ons voedsel in 2030 meer uit onze directe omgeving?’ Alet vant Eind sluit hier bij aan: ,,Ik vind het ontzettend interessant om mondiale kwesties te onderzoeken op de schaal van Amersfoort. Onze stad is van oudsher een marktstad met agrarische ommelanden. Dat dna moet nog ergens in de stad  aanwezig zijn.” Jan Huijgen is een van de deskundigen die meedoen aan het gesprek. Hij is in onze regio bekend als pionier en initiatiefnemer van de Eemlandhoeve die hij heeft omgevormd tot een ‘brede’ boerderij. Verbinding van boeren met burgers in de stad en de regio is waar het volgens hem om gaat: ‘burgerboerderijen’ brengt de burgers met lokale producten weer in contact met hun voedselbron. 

GOEDKOOP Een andere deelnemer aan het gesprek is Merijn van Elsäcker, bedrijfsleider van PLUS Amersfoort: ,,De Nederlander geeft relatief weinig geld uit aan voedsel en veel Nederlanders zijn nauwelijks geïnteresseerd in de kwaliteit of de smaakbeleving. Als het maar goedkoop is.” De derde deskundige is Han Wiskerke, hoogleraar Rurale Sociologie in Wageningen.

Gesprek aan de Eem 7 oktober 2021
Nico Postma ondervraagt drie deskundigen over de vraag: Wat eten we in 2030? Locatie: KAdE-cafe aan het Eemplein. Avond begint om 19.30 uur, toegang 10,00 euro. Kaarten kopen kan via www.vuamersfoort.nl tot uiterlijk 2 oktober. Wees er snel bij, het aantal plaatsen is beperkt.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie