Fractievoorzitter Tahsin Bülbül (DENK)
Fractievoorzitter Tahsin Bülbül (DENK) DENK

‘Spookfractieleden’ roepen vragen op: DENK Amersfoort zet leden uit de partij

21 december 2020 om 14:04 Politiek

Bij de fractie van DENK zijn twee buitengewone fractieleden nul rondes of ronde-avonden aanwezig geweest en toch hebben ze maandelijks enkele honderden euro’s ontvangen van de gemeente. Dit blijkt uit navraag van deze krant. Opvallend: toen de redactie dit uitzocht, werden Hichem el Abadi en Kabo Drent door fractievoorzitter Tahsin Bulbul uit de partij gezet.

In Amersfoort krijgen raadsleden en fractieleden een vergoeding van zo’n 200 euro per maand voor hun werk in de gemeente. Deze wordt indirect door de inwoners van de stad betaald en zij mogen dan ook verwachten dat iedereen zich hiervoor inzet. Over dat laatste punt waren bij diverse leden uit de Amersfoortse politiek wat twijfel. Zij vonden het opmerkelijk dat DENK zich nauwelijks liet zien op ronde-avonden. 

ERUIT GEZET Maar is dat zo? Uit onderzoekt blijkt dat de fractievoorzitter Tahsin Bulbul het huidige kalenderjaar vrijwel altijd aanwezig is. Van de veertien raadsvergaderingen was hij er veertien keer, 25 ronde-avonden van de 29 werden bezocht en daarnaast was Bulbul present op 44 individuele rondes. Maar zijn (buitengewone)fractieleden? Die waren nergens te bekennen en kregen toch elke maand een flink bedrag bijgestort.
Is het toeval dat Bulbul de twee heren uit de fractie zet op het moment dat De Stad Amersfoort na enkele tips er onderzoek doet? De fractievoorzitter vindt van wel: ,,Als je mij hiermee confronteert, begrijp ik dat het een opvallende timing is. Maar je moet mij geloven dat ik niet wist dat dit speelde. Ik kan bevestigen dat de twee heren uit de fractie zijn en dat heeft zo zijn redenen.”

Als Bulbul gevraagd wordt of dit te maken heeft met hun afwezigheid, blijft hij oppervlakkig. ,,Dit heeft te maken met een discussie die al vanaf december vorig jaar speelt. Ik als voorzitter dacht anders over hun functioneren dan dat zij deden en toen zijn we een traject gestart om te kijken of we naar elkaar konden groeien.”

EER EN GEWETEN In twaalf(!) maanden tijd is dat niet gelukt en al die tijd schitterden El Abadi en Drent in afwezigheid. ,,Ik heb mij naar eer en geweten ingezet voor Amersfoort”, wil Drent benadrukken. ,,Het is echt niet zo dat ik niets heb gedaan, maar het klopt dat ik op bijeenkomsten niet aanwezig was. Dit komt en door het meningsverschil binnen de partij, en door een erfelijke hartziekte. Ik wilde geen risico nemen in deze corona-tijd. Dit wil niet zeggen dat ik niets heb gedaan; de motie over Sinterklaas komt bijvoorbeeld van mijn hand. De vergoeding krijgt men óók voor de werkzaamheden achter de schermen, hé?!”

NIET OP EEN LIJN  Beide heren willen niet zeggen waarover het meningsverschil ging. ,,Ik ga niet met modder gooien”, aldus Bulbul. ,,Maar pas toen DENK een nieuw bestuur had, kreeg ik de bevoegdheden om ervoor te kiezen zakelijk niet meer met El Abadi en Drent verder te gaan. Dat is afgelopen week besloten.”
De fractievoorzitter van DENK betreurt dat het allemaal zo lang heeft geduurd en dat er nu vragen zijn rondom de vergoedingen. Toch wil hij hierbij ook naar de gemeente wijzen. ,,In tegenstelling tot het landelijk beleid, werkt Amersfoort niet met presentielijsten. Dat is omdat wij in de stad vinden dat buitengewone fractieleden ook achter de schermen veel werk verzetten en daarvoor een beloning verdienen.”

Ook El Abadi vindt het verwijt dat hij zijn hand ophoudt voor gemeenschapsgeld wat vergezocht. ,,Ik ben absoluut geen geldtrekker en heb de afgelopen tijd echt niet op mijn kont gezeten. Zoals Kabo zei, kwamen veel moties vanuit ons en ik heb mij voor DENK altijd ingezet. Wel ben ik het met je eens dat het allemaal lang heeft geduurd om op één lijn te komen. Misschien hadden we zelf eerder moeten beslissen eruit te stappen, maar mensen hebben op ons gestemd en dan wil je iets terugdoen voor de stad.’”

NIET TERECHT Na de vraag wat zijn oud-fractieleden hebben gedaan voor de stad, blijft Bulbul lang stil. Daarna zegt hij iets opmerkelijks: ,,Daar heb ik geen zicht op. Daarvoor had ik te weinig contact met ze, maar ik ben ervan overtuigd dat zij zich wel hebben ingezet voor DENK.”

,,Ik ben verbaasd dat hij dit zegt, maar ik wil het hierbij laten”, aldus Drent. ,,Ik ga niet met modder gooien, wens DENK echt het allerbeste en Amersfoort natuurlijk ook.” Achter die woorden staat ook El Abadi: ,,Ik weet wat wij wel hebben gedaan en kan mijzelf recht in de spiegel aankijken. Het klopt dat wij niet altijd aanwezig waren bij ronde-avonden, maar 90 procent van ons werk speelde zich af op de achtergrond. Dat wij dus geld ontvingen terwijl wij niets deden, vind ik geen terechte conclusie.”

VOORKOMEN DAT HET WEER EEN ISSUE WORDT Fractievoorzitter Bulbul wil er de komende tijd voor pleiten dat de gemeente Amersfoort gaat werken met aanwezigheidslijsten bij ronde-avonden en op basis daarvan kijkt hoeveel vergoeding iemand verdiend. ,,We hebben het hier over gemeenschapsgeld. Geld dat de burger in Amersfoort dus betaalt. Hier moet uiteraard iets tegenover staan en ik wil voorkomen dat dit in de toekomst weer een issue gaat worden.”

Geschreven door Jeroen van der Veer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie