Afbeelding
Foto: Shutterstock

Huishoudens passen woning aan door krappe woningmarkt

20 augustus 2021 om 14:09 Partnercontent

De krapte op de woningmarkt maakt dat het voor veel huishoudens lastig is om een grotere woning te vinden. Overbieden is geen uitzondering meer, maar een trend! Dit betekent dat je als woningzoekende over relatief veel spaargeld moet beschikken om überhaupt in aanmerking te kunnen komen voor een nieuw huis. Het maakt dat steeds meer gezinnen voor een aanpassing aan hun bestaande woning kiezen. Ze laten bijvoorbeeld een aanbouw plaatsen, of gaan voor een aanpassing van hun zolder. Daar het op zolder al snel erg heet wordt in de zomer, wordt een aanpassing van de ruimte vaak gecombineerd met het monteren van Velux zonwering of bijvoorbeeld airconditioning.

Aanpassingen aan een woning vormen de oplossing

Er zijn verschillende manieren om een woning anders in te delen. De zolderruimte is de meest logische ruimte om aan te pakken. Het maakt een aanbouw niet direct noodzakelijk, waardoor er geen ruimte in de tuin verloren gaat. Met name nieuwbouwwoningen hebben vaak een relatief hoge nok. Dit maakt het mogelijk om tussen de vloer van de zolder en het dak een extra ruimte te creëren voor het bewaren van spullen. Deze ruimte maak je toegankelijk met een vlizotrap. Het voordeel van deze trap is dat deze binnen de vloer van de extra ruimte valt. Zo gaat het niet ten koste van de ruimte op de zoldervloer zelf. Daarbij kun je deze trappen zelf monteren. Er zijn online handige instructievideo’s en stappenplannen te vinden.

Extra kamers creëren met een dakkapel

Naast de mogelijkheid om bijvoorbeeld een vide te creëren om meer spullen op te kunnen bergen in huis, kun je extra kamers creëren op zolder. Veel mensen kiezen er hierbij voor om de zolder van een dakkapel te voorzien. Een dakkapel zorgt niet alleen voor meer ruimte, maar ook voor meer licht en frisse lucht. Kies voor een dakkapel met twee of drie ramen. Doordat het op zolder al snel erg heet wordt is het verstandig deze ramen en bijvoorbeeld een regulier dakraam van zonwering te voorzien. Dit houdt de warmte enigszins buiten. Ook kun je voor airconditioning op zolder kiezen. Populair is de mobiele airco, welke in steeds meer modellen verkrijgbaar is. De gemiddelde prijs hiervan is de laatste jaren gedaald, door het toegenomen aanbod.

Aanpassingen aan regels woningmarkt helpen nog niet

Begin dit jaar zijn verschillende regels rond de woningmarkt aangepast. Zo hoeven starters geen overdrachtsbelasting meer te betalen en is diezelfde belasting voor investeerders verhoogd. Ook zijn er steeds meer gemeenten die leningen aanbieden aan starters. Deze wijzigingen werpen hun vruchten nog niet af. Er is nog steeds sprake van krapte, mede door het beperkte aantal beschikbare woningen. De vraag is of er op korte termijn verandering komt in deze situaties.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie