De Amersfoortse Volmolen
De Amersfoortse Volmolen WEEF!

Katoendrukkerij in De Volmolen neemt Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst

23 april 2022 om 12:01 Overig

AMERSFOORT De Amersfoortse Katoendrukkerij in De Volmolen heeft op vrijdag 22 april de Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst genomen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan door prof. mr. Pieter van Vollenhoven aan monumenten die nieuw leven is ingeblazen.

MEERDERE FUNCTIES De Volmolen in Amersfoort heeft de afgelopen eeuwen meerdere functies gehad. Het is gebouwd in 1645 voor de textielnijverheid. Daarna het was onder meer een timmerwerkplaats, kunstenaarswoning en weefatelier en vanaf 2020 vestigt de Katoendrukkerij zich in de Volmolen. De eerste katoendrukkerij van Europa vestigde zich ook in 1678 in Amersfoort. Met deze herbestemming komt materieel en immaterieel erfgoed op een unieke manier samen in een monument dat nu voor het eerst in haar bestaan openbaar toegankelijk is voor publiek. 

Initiatiefnemer Nathalie Cassee heeft in 2019 eerst een jaar archief- en literatuuronderzoek gedaan naar deze eerste katoendrukkerij in Amersfoort, dat gaf een gedegen basis voor het vestigen van haar Katoendrukkerij in rijksmonument De Volmolen. Deze voormalige watermolen staat symbool voor de eeuwenlange textielnijverheid in Amersfoort. De Volmolen vormt met de Koppelpoort het iconische beeldmerk van Amersfoort dat met deze nieuwe bestemming levend blijft.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie