Architect Arie Benschop van de Schoutenhoeve
Architect Arie Benschop van de Schoutenhoeve Lyda van Beijnum

Onvergetelijke herinneringen aan de boerderij

Lokaal Deel je nieuws

Regio Amersfoort/Barneveld- Arie Benschop, de architect van “De Schoutenhoeve” vond het ontwerpen van de schoolboerderij -naast het prachtige schoolgebouw “De Rehoboth”- een boeiend project. Bestuurder Westerlaken was enthousiast over zijn ontwerp in de vorm van een authentieke boerderij met dakpannen en een gesloten, laag dak. Het volume en het silhouet bepalen op een natuurlijke wijze het karakter en de functie van het gebouw.

Volgens Arie is dat een mooi uitgangspunt dat past bij zijn visie. Het gebouw is er speciaal voor iedereen en speciaal voor de schoolkinderen. Arie kijkt terug op een prettig ontwerpproces.

Arie, die dicht bij de natuur leeft, pleit voor het zo nuttig en goed mogelijk gebruik van hout. Bespiegelend: “Ik houd van een gebruik van natuurlijke materialen en logica in een ontwerp. Hout is bijvoorbeeld een práchtig bouwmateriaal, dat wérkt, dat verandert! Hier kan ik van genieten, de geur, de textuur, de warmte, ja álles. Hout is goed te bewerken en geschikt voor hergebruik!

Verrassend genoeg ontstonden er op een natuurlijke wijze mooie en grote ruimtes. Boerenzoon Arie heeft onvergetelijke herinneringen aan een boerderij. Arie: “Daár klonken de bekende geluiden, was de structuur voelbaar van hout, riet, hooi en stro. Dáár rook je de heerlijke geur van hooi en stro, onvergetelijk!”

Arie sr. vertelt dat zijn thuiswonende zoon (Arie jr.), een jonge man met het syndroom van Down, het liefst op de zorgboerderij werkt. Janneke, Aries vrouw, vult aan: “Onze Arie (jr.) wenst de beesten iedere dag een “goedemorgen” en vertelt de dieren zijn verhaal. Dat is práchtig om te zien. Hij vraagt zich hier thuis regelmatig af, of de beesten wel voldoende voer hebben.”

De schoolboerderij is volgens Arie ‘sponsorwaardig’, omdat het echt voor de kinderen is. Hardop denkend: “Volwassenen zijn best een eind van de natuur afgeraakt. Deze kinderen hebben nog een eigen leefwereld, zij hebben niet dat drukke, dat jáchtige. Dit initiatief is goed voor hun ontwikkeling. Westerlaken is enthousiast en heeft gevoel voor zijn leerlingen. Het geld wordt direct aangewend voor het welbevinden van de kinderen. Het voelt gewoon goed hieraan bij te dragen.”

Meer over Arie: www.ariebenschop-architectuur.nl

Meer over de Schoutenhoeve: www.schoutenhoeve.nl

advertentie