De Bloody Important Box
De Bloody Important Box Simavi

Simavi komt met allereerste ‘Tamponnerie on Tour’ naar Amersfoort om aandacht te vragen voor menstruatie-armoede

Lokaal Deel je nieuws

Menstruatie is wereldwijd nog steeds een belangrijke oorzaak voor ongelijke kansen voor meisjes en vrouwen. Daarom startte Simavi, op 28 mei dit jaar, de Bloody Important Message. Een petitie om het verschil in kansen te doorbreken. Om nog meer aandacht te genereren voor deze Bloody Important Message, gaat Simavi op 15 en 16 juli het land door met de allereerste Tamponnerie on Tour.

Ongeveer 500 miljoen mensen wereldwijd hebben geen toegang tot de juiste middelen om goed om te gaan met hun menstruatie. Denk hierbij aan menstruatieproducten, maar ook aan een schoon toilet of stromend water. Ook in Nederland is dit een probleem. Bijna 9% van de meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 25 jaar heeft weleens te weinig geld om maandverband of tampons te kopen. Dit kan zo niet langer, vindt Simavi.

Tamponnerie on Tour

Er is sprake van menstruatie-armoede wanneer mensen niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten aan te schaffen. Om hier aandacht voor te vragen, rijdt Simavi met de Tamponnerie on Tour langs verschillende openbare plekken en bedrijven in het land. Zo worden Utrecht, Amersfoort, Hilversum, Amsterdam en Haarlem bezocht waar mensen gevraagd zullen worden de petitie te ondertekenen. Met 15.000 handtekeningen wil Simavi dit mensenrecht op de politieke en maatschappelijke agenda krijgen. Bovendien zal de Bloody Important Box gratis verstrekt worden. Deze box, met designs van illustrator en activist Sioejeng Tsao, zijn gevuld met tampons en maandverbanden.

Verandering is hard nodig. Ariette Brouwer, directeur van Simavi, legt uit waarom: “1 op de 10 meisjes in Afrika mist school als ze ongesteld is. In India is dit zelfs bij 1 op de 5 meisjes het geval. Daarom lopen ze een achterstand op ten opzichte van hun mannelijke klasgenoten. Dit zorgt op jonge leeftijd al voor leerachterstand bij meisjes en dus ongelijkheid. Terwijl je menstruatie compleet normaal is en iets is wat bij het leven hoort”.

Tekenen

Mensen die ook willen bijdragen aan een gelijke en gezonde samenleving, kunnen de petitie tekenen via simavi.nl/bloodyimportant. Dit kan nog tot en met 8 augustus. Wanneer je je handtekening achterlaat, draag je bij aan meer bekendheid voor menstruatie-armoede, het op de politieke agenda krijgen van gelijkheid en de aanpak hiervan en het doorbreken van de taboe rondom menstruatie.

Simavi

Simavi zet zich in om meisjes en vrouwen hun rechten op een gelijkwaardig en gezond leven te laten opeisen.

De bus van de Tamponnerie on Tour
advertentie
advertentie