Als er geen melding is, rijden de agenten door de Amersfoortse straten. ,, Op die manier ben je zichtbaar en heeft het een preventieve werking.
Als er geen melding is, rijden de agenten door de Amersfoortse straten. ,, Op die manier ben je zichtbaar en heeft het een preventieve werking." Jeroen van der Veer

Keistadpatrouille: Politie Amersfoort op de voet gevolgd (1)

18 april 2018 om 11:00 lokaal Keistadpatrouille

AMERSFOORT In de politieserie Keistadpatrouille gaat journalist Jeroen van der Veer namens De Stad Amersfoort de komende periode mee met de politie in Amersfoort. In deel één een avonddienst bij de noodhulp.

Jeroen van der Veer

Het politievoertuig met daarin Bouke en Maric rijdt nog maar net door de Amersfoortse straten als ze over de portofoon worden opgeroepen. De twee moeten deze dag met enkele andere collega's de noodoproepen vanuit de meldkamer rijden en deze kunnen ieder moment binnenkomen. Het is waarom zij bij de politie zijn gaan werken; de adrenaline bij een melding door het lichaam voelen gieren en iets kunnen betekenen voor de medemens.

Ze gaan met toeters en bellen vanuit Kruiskamp richting Zielhorst, waar bij aankomst ook op dat moment de ambulance arriveert. Waar eerst werd gemeld dat het om een aanrijding met letsel zou gaan, blijkt de situatie toch anders. Een epileptische aanval zorgde ervoor dat een fietser hard op de grond is gevallen en daarbij verwondingen opliep.

De ooggetuigen worden door Bouke vriendelijk bedankt voor de eerste hulp en de ambulancebroeders verlenen de verdere zorg. ,,Wij informeren zijn naasten en kunnen daarna weer met vervolg. Met de meneer gaat het gelukkig al iets beter, maar hij gaat voor de zekerheid wel mee naar het ziekenhuis", aldus Bouke.

ANPR Het tweetal verlaat het incident en direct volgt een nieuwe melding. Op de snelweg heeft een ANPR-systeem van politie – dat zijn camera's die kentekens controleren- een auto gescand waarbij de eigenaar een ingevorderd rijbewijs heeft.

Bij afrit Bunschoten wordt de auto door twee eenheden opgewacht en zodra het voertuig in zicht komt, geeft Bouke flink gas. In de auto blijkt een vrouw te zitten, terwijl de man een rijontzegging op zijn naam heeft. 'Negatief, meldkamer', geeft de agent door. 'Wij gaan dus weer met vervolg.'

PSYCHISCHE PROBLEMEN Het blijft vervolgens een tijdje stil en daarom surveilleren Maric en Bouke. Op straat worden bekende inbrekers gespot en bepaalde kenmerken worden door bijrijder Maric in een notitieblokje geschreven. ,,Dit zetten wij later in ons systeem. Hierdoor bouw je een dossier op en heb je informatie die later mogelijk goud waard kan zijn."

Na een korte avondmaal krijgen ze een overlastmelding. In de wijk Schothorst wil een persoon met psychische problemen de voordeur van haar woning intrappen. Ze blijkt de sleutel van de woning kwijt te zijn en wil toch erg graag naar binnen. Eenmaal aangekomen blijkt het een ingewikkelde casus, die door de agenten vakkundig wordt opgelost. ,,Vertrouwen is goed, maar controleren is beter", zegt Bouke tegen de persoon, die in eerste instantie boos is omdat de politie haar verhaal niet gelooft. De controle blijkt letterlijk en figuurlijk de sleutel tot succes en een gepaste oplossing wordt gerealiseerd.

KLEMRIJDEN De rust keert weder in Schothorst en de agenten zien bij het wegrijden een scooter met hoge snelheid voorbij komen. Terwijl deze keihard over het fietspad richting de stad raast, moet de politieauto door de wijk De Koppel om bij het voertuig te kunnen komen. Met hoge snelheid begint de achtervolging en vlak voor de Koppelpoort wordt de scooter klemgereden.
De jongen en het voertuig worden meegenomen naar het bureau. Bouke: ,,Daar neemt de bestuurder afstand van zijn scooter. Je ziet overduidelijk dat er van alles mis mee is en hij rijdt echt veel te hard. Door ons wordt hij later helemaal nagelopen en volgt een boete voor de jongeman vanzelf."

PREVENTIEF Het wordt langzaam donker, de straten rustiger en de portofoon stiller. Toch rijden de agenten alles behalve nutteloos door de straten. Maric daarover: ,,Als er bij de centrale geen meldingen binnenkomen, gaan we langs bekende adresjes en hang- en overlastplekken. Op die manier ben je zichtbaar voor de burger en heeft het vooral een preventieve werking."

BURENRUZIE Ondanks dat een buurtbewoner in Vathorst zelf al had gevraagd of jongenlui de muziek zachter kon zetten, blijft deze persoon last houden van het geluid. Hij belt de politie en Maric en Bouke worden naar de nieuwbouwwijk gestuurd. Daar wordt vervolgens de overlastmelding snel afgehandeld. Na een praatje met wat jongelui gaat de autoradio direct zachter en wordt de melder teruggebeld met de melding dat het opgelost is. De meldkamer ziet dat Bouke en Maric in Vathorst rijden en daarom worden zij gestuurd naar een adres in diezelfde wijk. Twee buren hebben ruzie met elkaar, waarbij er klappen zijn gevallen.

INGESLOTEN Op locatie blijkt de ruzie te zijn gesust, maar wil het slachtoffer wel aangifte doen. Daarom wordt een persoon meegenomen naar het bureau, waar hij een nacht zou moeten verblijven voordat hij wordt verhoord.

Als de man is ingesloten, nemen Bouke en Maric plaats achter hun computer. Hun dienst zit er dan eigenlijk al op, maar het typen moet nog beginnen. Alle incidenten die zijn die dag behandeld hebben worden zeer nauwkeurig beschreven. Het is misschien het minst leuke van hun werk, maar oh zo belangrijk voor bijvoorbeeld behandeling van een strafzaak. Na flink wat ingevulde documenten zit hun werkdag er op. Het tweetal kan naar huis. Even slapen, uitrusten en daarna weer door. Op naar weer een nieuwe werkdag om de Amersfoortse straten een stukje veiliger te maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie