Werkzaamheden voor bronzen deuren in OLV-toren gestart

Lokaal nieuws

AMERSFOORT - Afgelopen week zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart om de toegangsdeuren van de Onze Lieve Vrouwe Toren te vervangen door bronzen deuren. Deze nieuwe deuren zijn een geschenk van de Stichting Open Oog aan de stad. De werkzaamheden om de deuren te vervangen duren ongeveer drie weken. Op zaterdagmiddag 15 maart om 15.00 uur wordt het cadeau officieel aan de stad overgedragen. Naast het werk aan de toren starten tegelijkertijd ook de werkzaamheden voor een extra aanlegplaats voor de Waterlijn op de kademuur achter de Onze Lieve Vrouwetoren.

De Stichting Open Oog heeft tot doel de geschiedenis van Amersfoort zichtbaar te maken in de stad. Bij de Onze-Lieve-Vrouwetoren doet zij dit in de vorm van bronzen toegangsdeuren met voorstellingen die verwijzen naar de historie van dit markante monument. In deze crisistijd wil de Stichting Open Oog laten zien dat het mogelijk is om positieve en bijzondere projecten te realiseren.

Eric Claus

Beeldend kunstenaar Eric Claus heeft het ontwerp voor deze bronzen deuren bedacht en gemaakt. Claus maakte al veel figuratief werk in brons, waaronder beelden voor het koninklijk huis en gedenkpenningen voor de Nederlandse Bank. De deuren krijgen een voorstelling in een brons-reliëf van een grote Mariafiguur -verwijzend naar de naam van de toren- met onder de 'Mantelmadonna' kleinere voorstellingen over het leven van Maria en over het pelgrimsverleden van de toren.

Monumentenzorg

De plannen voor de nieuwe deuren zijn uitgewerkt in nauw overleg met de gemeente Amersfoort. Belangrijke historische gebouwen in binnen- en buitenland werden in het verleden -maar ook tegenwoordig nog- vaker verrijkt met bronzen deuren. Ook de Dom in Utrecht heeft bijvoorbeeld een bronzen entreepartij. De nieuwe deuren vervangen de bestaande houten deuren. Deze houten deuren dateren uit 1931 en zijn niet van bijzondere historische waarde. Totdat een nieuwe functie voor deze deuren is gevonden zullen ze zorgvuldig worden opgeslagen.

De bronzen deuren worden volledig gefinancierd door giften en fondsen die door de Stichting Open Oog zijn geworven. De Stichting en de kunstenaar presenteren en dragen de deuren op 15 maart over aan de stad. In het Rietveldpaviljoen (Zonnehof 8) is van 16 maart tot en met 4 mei een expositie te zien van schetsen, studies, schilderijen en beelden van de beeldhouwer Eric Claus.

Opstapplaats Waterlijn

De nieuwe, extra opstapplaats voor de boten van de Waterlijn is een wens van de Waterlijn zelf, de VVV en diverse ondernemers rond het Onze Lieve Vrouwekerkhof. De Stichting Onze Lieve Vrouweplein heeft dit initiatief onder de aandacht gebracht en heeft hiervoor bijdragen ingezameld. De opstapplaats wordt voor een beperkt aantal rondvaarten voor de Waterlijn gebruikt. De centrale opstapplaats blijft die in de Krommestraat. De nieuwe aanlegplek krijgt een vormgeving die aansluit bij de historische binnenstad: een gemetselde trap, zoals ook bij het Havik het geval is. De werkzaamheden duren, net als bij de bronzen deuren, ongeveer drie weken.

advertentie
advertentie