,,We hadden een krap schema, soms moest ik zeggen dat we naar het volgende onderdeel moesten.
,,We hadden een krap schema, soms moest ik zeggen dat we naar het volgende onderdeel moesten." Foto Rinus van Denderen

Burgemeester Bolsius geniet na: 'Amersfoort liet zich van zijn beste kant zien'

1 mei 2019 om 11:27 koningsdag Koningsdag 2019 in Amersfoort

AMERSFOORT De dag vloog voorbij, maar staat bij veel Amersfoorters in het geheugen gegrift. De stad was gastheer van Koningsdag 2019 en liet zien deze rol perfect te kunnen vervullen. Burgemeester Bolsius blikt tevreden terug.

Jeroen van der Veer (@JeroenvanderVeer)

De gemeente Amersfoort kan met veel trots terugkijken op een geslaagde Koningsdag 2019. Burgemeester Lucas Bolsius is dan ook in zijn nopjes. Als hem gevraagd wordt de dag te omschrijven, hoeft de burgervader niet lang na te denken: ,,Mooi, energievol en het geeft de stad nog meer zelfvertrouwen."

Het waren drukke dagen voor Amersfoort. De stad leefde maanden naar de grote dag toe en toen het eindelijk zo ver was, bleek het sneller voorbij dan dat men had gedacht. ,,En dat terwijl we nog wel iets uitliepen", grapte Lucas Bolsius na afloop. ,,Koningsdag is voorbij gevlogen en dat is een teken dat het zeer geslaagde dag was."

BUIENRADAR ,,Ik heb enorm genoten van de dag", zegt de burgemeester na het weekend over Koningsdag. Zijn stad schreef geschiedenis met het grote evenement en alles leek tot in de puntjes geregeld. ,,Tijdens het hele project had ik alle vertrouwen in de organisatie en het geweldige team dat hiermee bezig is geweest. Ik voelde dan ook geen enkele spanning voor deze dag. Ik wist dat we het konden en dat hebben we bewezen."
Over die spanning gesproken, was die er echt niet? Had Bolsius op 27 april niet honderd keer Buienrader geopend om te zien of het droog bleef? ,,Oke", moet Bolsius bekennen. ,,Dat heb ik gedaan, maar dat had niet echt iets met spanning te maken. Ik maakte mij wel zorgen. Een paar dagen voor Koningsdag was er sprake van dat het zou gaan onweren. Gelukkig is dat niet gebeurd."

DRUK PROGRAMMA Lucas Bolsius kon in een droog Amersfoort, om iets voor elven, de koninklijke familie ontvangen. ,,Het liedje Mooi werd gespeeld en vanaf dat moment werden wij met z'n allen Amersfoort ingezogen. Er waren zoveel mensen langs de route. Schitterend."
Toch moest de burgemeester zo nu en dan de Koning bijsturen. ,,Haha, ja dat was soms nodig. Hij had het liefst iedereen een hand gegeven, maar daar was geen tijd voor. Wij hadden een krap schema, dan moet je soms even zeggen dat we door moeten gaan naar het volgende onderdeel."

Door alle drukte vergaten de koning en Lucas Bolsius één persoon die op de Westsingel stond opgesteld. Oscar Meijer, dé liefhebber van het koninklijk huis, stond daar om drop te overhandigen, maar zijn moment kwam niet. ,,Op de route zeiden de koning en ik nog tegen elkaar dat we Oscar niet gezien hadden. Gelukkig heeft hij zijn drop kunnen overhandigen aan prinses Amalia, maar ik heb in de live-uitzending van Blauw Bloed wel mijn excuus gemaakt."

POSITIEVE REACTIES Door twee fouten antwoorden van Bolsius kreeg Amersfoort geen finaleplek in de regioquiz. Als hij daarmee geconfronteerd wordt, weet de burgervader er een positieve twist aan te geven: ,,Maar daardoor behaalde Woudenberg wel de finale en dat was het team met de koning erin. Fantastisch om te zien hoe fanatiek hij was; 'ik was echt eerder', zei de koning vol overtuiging. Mooi moment vond ik dat."

Als hem gevraagd wordt naar hét moment van de dag, kan hij niet één specifieke gebeurtenis benoemen. ,,Het was een aaneenschakeling van momenten. De stad moet zulke momenten willen voor het zelfvertrouwen. We kunnen echt trots zijn op wat we zaterdag hebben laten zien. Ik heb dan ook hele positieve reacties gehad. Niet alleen van Amersfoorters, maar ook van mensen door heel het land."

Zelf heeft burgemeester Bolsius inmiddels ook de uitzending van de NOS teruggekeken. Zaterdag na afloop zag hij al enkele fragmenten en zondag keek de burgemeester in alle rust de hele uitzending van Koningsdag in Amersfoort terug. ,,Ik heb de dag bewust meegemaakt, maar tijdens de route maak je ook veel niet mee. Ik denk dat we kunnen concluderen dat het een mooie Koningsdag was, waarbij Amersfoort en de regio, zich van zijn beste kant heeft laten zien."

,,Het was een aaneenschakeling van mooie momenten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie