Nieuwe reeks orgelconcerten in Joriskerk

12 juni 2013 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - De restauratie van de St.-Joriskerk in 2011 heeft in de afgelopen maanden de finishing touch gekregen met een facelift van het Naber-orgel. Dankzij de daarvoor verkregen rijkssubsidie kon een grondige opknapbeurt worden gegeven. Alle onderdelen zijn van het nog resterende restauratiestof ontdaan, aan pijpen en pijpvoeten is het nodige herstelwerk verricht en de orgelkas is opnieuw geschilderd, waarbij tevens nieuw bladgoud is aangebracht. Het orgel straalt nu zicht- en hoorbaar als nooit tevoren.

Het resultaat zal op dinsdag 18 juni om 20.00 uur aan iedereen gepresenteerd worden, als de organist van de kerk, Rien Donkersloot, het openingsconcert zal geven van de nieuwe serie zomerorgelconcerten in de St.-Joriskerk. Hij speelt dan de feestelijke Toccata in F van Bach, twee koraalbewerkingen van Krebs, de 4 Skizzen van Schumann, de Troisième Fantaisie van Saint-Saëns en de monumentale fantasie over 'Halleluja! Gott zu Loben' van Reger.

De concertserie omvat twaalf concerten op de dinsdagavonden, met veel toporganisten. In veel gevallen zullen zij verrassende programma's uitvoeren. Zo speelt organiste en componiste Margreeth de Jong van haarzelf de onlangs voltooide Suite Humoristique en de Coronation March (25 juni). Jaap Zwart voert vooral Franse muziek uit met onder meer de extatische Final van César Franck (30 juli). Amersfoorter Willem van Twillert komt met een bewerking voor orgel van het concert voor vier clavecimbels en strijkers van Bach (6 augustus). De al vaak gelauwerde organist van de St.Laurenskerk in Alkmaar, Pieter van Dijk, laat een orgelbewerking van 'Im Treibhaus' van Richard Wagner horen (20 augustus). Organist Reitze Smits zal eigen bewerkingen vertolken van Mendelssohn's Variations Sérieuses en het vierde deel van de 4e symfonie van Brahms (27 augustus).

Andere organisten die optreden zijn de organist van de St.-Laurenskerk in Rotterdam, Hayo Boerema (2 juli), Jaap Kroonenburg uit Maassluis (16 juli) en de organist van de Domkerk in Utrecht, Jan Hage (13 augustus). Rien Donkersloot neemt zelf drie concerten voor zijn rekening: naast het openingsconcert het traditionele Bachconcert (23 juli) en het slotconcert (3 september).

Op 9 juli is er geen concert, maar is er wel een recital door Piet van der Steen.

Naast dit alles zijn er vanaf 29 juni op de zaterdagmiddagen (aanvang 15.00 uur) de gebruikelijke inloopconcerten met extra solisten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie