Treinvoorwerpen met een verhaal

15 mei 2013 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Een zeepbakje uit de laatste trein van Haarlem naar IJmuiden, een leerzaam treinkwartetspel uit ca. 1935, een mooie koffiekom die in 1939 door de NS werd uitgegeven.

Langzaam maar zeker groeit de verzameling voorwerpen die door particulieren worden ingebracht voor de tentoonstelling Op het Spoor!

,,Voor de treinententoonstelling is Museum Flehite op zoek naar treinvoorwerpen met een mooi verhaal”, vertelt conservator Gerard Raven. ,,Dat kan een historisch voorwerp zijn, maar ook een foto, een zelfgebouwde trein of een voorwerp waar een bijzonder treinverhaal aan vastzit. Denk aan het boek dat iemand las toen zij haar geliefde in de trein ontmoette. Een mooie combinatie die we hebben ontvangen is de blikken treinset van een Amersfoortse jongen uit 1955, compleet met een foto waarop hij ermee speelt.”

De voorwerpen van particulieren maken onderdeel uit van de tentoonstelling Op het Spoor! die op 15 juni van start gaat. Raven: ,,Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Amersfoort haar eerste station kreeg. Met als vertrekpunt het jaar 1863 laten we de geschiedenis van Amersfoort als treinstad zien aan de hand van diverse thema’s. Denk aan de nostalgie rond sporen, de mogelijkheden om ver te reizen, maar ook de Amersfoortse Wagenwerkplaats en de rol van het spoor tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er heel veel miniatuurtreinen en modelspoorbanen te zien.”

Op zaterdag 25 mei organiseert het museum tussen 12.00 en 16.00 uur een inzamelmiddag. Raven: ,,Ik zit dan met een collega klaar om de voorwerpen in ontvangst te nemen en bezoekers kunnen het bijbehorende verhaal opschrijven. De voorwerpen zullen allemaal worden tentoongesteld, tot alle vakken van de vitrines gevuld zijn. De maximale maten van de objecten die gepresenteerd kunnen worden zijn 50 cm hoog, 65 cm breed en 40 cm diep.”

Gerard Raven verwacht 25 mei een hoge opkomst. ,,=Laatst kreeg ik nog een heel enthousiaste reactie op onze oproep van een gemeenteraadslid, die me vertelde dat zij vroeger als kind het enige meisje in de klas was met een complete Märklin-spoorbaan.”

u De voorwerpen zullen van 15 juni t/m 22 september 2013 te zien zijn als onderdeel van de tentoonstelling Op het Spoor! Meer info: www.museumflehite.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie