Kamerkoor bezingt de herfst

17 oktober 2012 om 00:00 Cultuur

HOOGLAND - Het Amersfoorts Kamerkoor brengt onder leiding van dirigent Jos Leussink op zaterdag 10 november een programma de titel ‘De avond, herfst, de zee’ kreeg. Na het Spaanse programma in 2010 en het feestelijk jubileumconcert met instrumentale begeleiding in 2012 wordt het nu opnieuw een concert met a capella muziek

door Peter Bruinsma

Jos Leussink licht zijn keuze toe. ,,Het is een programma vol spleen, vol hersftgeur- en kleur, over Letzstes Glück en de verloren jeugd, over de letterlijk overweldigende zee en over de ontoereikendheid van ons machtigste wapen: liefde. De schoonheid van het vergankelijke worden door dichters vaak beschreven in waarnemingen die ontleend zijn aan de natuur. Aanvankelijk lijken die op zichzelf te staan, maar ze worden gaandeweg meer en meer een metafoor voor het menselijk lot en zijn tekort.”

Leussink is in de koorwereld geen onbekende. Nog steeds is hij verantwoordelijk voor de programmering van het jaarlijkse festival Musica Sacra in Maastricht. Het Amersfoorts Kamerkoor leidt hij sinds 1975.

De Drei Gesänge, opus 42 en de Fünf Gesänge, opus 104 van Johannes Brahms omgeven Die Erste Elegie, een vrij recente compositie van de Fin Rautavaara welke de beeldrijke taal van Rainer Maria Rilke voortreffelijk muzikaal uitdraagt. In kordate en bondige stijl klinkt bijtende kritiek op de onvolkomenheid van de liefde op teksten naast en na Shakespeare.

Het is ook deze grote Engelse dichter die Vaughn Williams inspireerde tot enkele liederen die wonderwel aansluiten bij het werk van de Zweedse componist Gösta Nystroem.

In Tre Havsvisioner uit 1956 klinken drie zeegedichten in een onmiskenbaar Zweedse sonoriteit gecombineerd met de Franse verworvenheden die opdeed als leerling bij organist en componist Vincent d’Indy. Twee Nederlandse componisten Jos van Amelsvoort en Alphons Diepenbrock kozen teksten van Paul Verlaine voor de liederen waarvan het Amersfoorts Kamerkoor er vier zingt. Melancholie en een groot spanningsveld in zijn gevoelsleven beheerst het werk van Verlaine en past daarom ook zo goed in de thematiek van het programma.

u Amersfoorts Kamerkoor o.l.v Jos Leussink

Herfstconcert; de zee, de avond de herfst

De Inham Hoogland, zaterdag 10 november, 20.15 uur

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie