Dorine Wiersma blijft zichzelf

Cultuur

Ook nam Dorine zanger Jan Smit flink te grazen met het lied ‘het lid van Jan Smit’, in de tijd dat Jan Smit in verschillende onderbroeken outfits reclame maakte voor C&A. Op YouTube is het filmpje te zien waarin ze geschrokken en al zingend in de auto langs verschillende grote posters van Jan Smit in abri’s van bushaltes rijdt.

VATHORST - In januari 2011 ging het nieuwe programma ‘Goed zo Dorine!’ van Dorine Wiersma in première. Het is haar eerste avondvullende voorstelling sinds zij in 2009 de Annie M.G. Schmidtprijs ontving voor het lied ,,Stoute Heleen’’, waarmee ze doorbrak bij een groter publiek. Stoute Heleen is een lied over schrijfster Heleen van Royen. In het hekellied neemt Wiersma het ondeugende imago van Van Royen op de hak.

Dorine Wiersma (1967) studeerde af als klassiek gitariste aan het Hilversums Conservatorium. Lange tijd schreef zij teksten en muziek voor andere artiesten en was zij als gitariste werkzaam. In 1999 schreef zij haar eerste eigen liederenrepertoire. Samen met Barbara Tiggeler maakte zij haar debuut op de Nederlandse cabaretpodia als het duo De Doos. Het duo bereikte in het jaar 2000 de finale van het Amsterdams Kleinkunstfestival. Naast haar werk als cabaretier/singersongwriter ontwerpt en bouwt Dorine muziekinstrumenten van diverse steensoorten.

In haar vorige programma ‘Rustig Blijven’ vertelde ze over haar zoektocht naar rust en naar een geschikte man. Inmiddels heeft zij beiden gevonden. Dorine leeft nu keurig getrouwd in een rijtjeshuis in Zeist-west, samen met haar katten, haar ideale man, haar wolk van een zoon en haar weekendstiefdochter.

Haar derde avondvullende soloprogramma ‘Goed Zo Dorine!’ werd door de pers lovend ontvangen. ,,Komisch, maatschappijkritisch en met een gezonde dosis zelfspot maakt Dorine Wiersma in haar programma ‘Goed zo Dorine!’ met ijzersterke liedteksten en dito gitaarspel haar publiek wederom aan het huilen, van het lachen.’’ Ondanks alles blijft Dorine zichzelf. Met een bijl in haar tas en een agressieve peuter in het kinderzitje doet zij haar boodschappen in het sex-, drugs- en rock ‘n roll-loze winkelcentrum van Zeist, om thuis vervolgens in een wanhopig dispuut te raken met de nieuwe multi-taskende magnetron. Dorine doet echt heel erg haar best om in te burgeren, maar zij moet enorm wennen aan de Zeister gebruiken.

Liedjes

Half november 2010 verscheen Dorine’s tweede cd ‘Datdoetzeandersnooit’ met liedjes uit de voorstelling ‘Goed zo Dorine!’. Aan de cd werkten bevriende muzikanten mee, waaronder gitaristen Jesse van Ruller en Paul Pleijsier. Ook is er een prachtig zangkoor te horen met Des’ray (2 Brothers on the 4th Floor) en Han van Eijk.

Dorine treedt met haar programma ‘Goed zo Dorine!’op in de Theaterkamer op vrijdag 11 november . De zaal is open om 20:00 uur, de aanvang van de voorstelling is om 20:15 uur. Kaarten (normaal 14,50 euro en voor jongeren/korting 12,50 euro) zijn te bestellen via de website www.dekamers.nl

advertentie
advertentie