Havikconcert: klassiek met een knipoog

Cultuur

BINNENSTAD - Klassieke muziek waait in het weekend van 24 tot en met 26 juni weer vanaf de oudste gracht van Amersfoort naar het publiek op de houten festivalbankjes. Het Havik vormt dan weer het podium van het festival het Havikconcert, dat na een jaar van afwezigheid voor de tiende keer wordt georganiseerd.

door Thalina Koeleman

Het Havikconcert werd in 2009 voor de negende keer georganiseerd, onder voorzitterschap van Hein van Vliet. ,,Hij had altijd de contacten en een groot netwerk voor de sponsoring”, vertelt Henry Kelder (37), artistiek leider. ,,Toen Hein ernstig ziek werd, moest hij noodgedwongen stoppen en moest het concert een jaar worden stop gezet.”

De stichting benaderde daarom Elke Schepers (38) om zakelijk leider te worden. ,,Ik versterk de organisatie met veel plezier”, vertelt Schepers. ,,Elke heeft veel werk verzet om het dit jaar weer door te kunnen laten gaan”, vult Kelder aan.

,,Het Havikconcert wordt nu voor het eerst ‘festival’ genoemd”, vervolgt Schepers. ,,We willen professioneler worden qua opzet. Er komen net als de vorig keer allemaal internationale vermaarde artiesten. De muziek is spannend en uitdagend, eigenlijk cross-over muziek met een knipoog naar jazz en pop. Er worden stukken gespeeld die gaan over de dingen die vandaag de dag gebeuren. De muziek leeft echt. De posters en flyers zijn ook veranderd. We willen een breder publiek trekken, ook van buiten Amersfoort. Op zaterdagavond is de presentatie in handen van Karel van de Graaf.”

De stichting heeft grote toekomstplannen. ,,De tiende keer betekent niet het einde, maar juist dat we doorgaan”, vertelt Kelder. ,,Dit concert blijft de kern”, vervolgt Schepers. ,,Maar daarnaast willen we overdag activiteiten op andere plekken in de binnenstad, bijvoorbeeld andere concerten onder het kopje Havikconcert.” Er zijn ook plannen voor muziekcompetities en masterclasses. ,,We willen een regionaal breed festival worden met internationale artiesten, waarbij we ook jong talent stimuleren en waar interactie is met het publiek”, licht Kelder toe.

Net zo groot worden als het Prinsengrachtconcert in Amsterdam, is volgens Kelder en Schepers niet geheel onrealistisch. ,,Je moet groot denken”, meent Kelder. ,,We bestaan natuurlijk minder lang en zijn kleiner van opzet, maar het zou leuk zijn als het zo groot kan worden. Dan zou het concert wel verplaatst moeten worden.” Voorwaarde voor de stichting is wel dat het gratis blijft. ,,Er zijn grote plannen, maar de charme van de lekkere houten festivalbankjes blijft gewoon bestaan”, zegt Schepers lachend.

Zie pagina 29 voor het programma.

advertentie
advertentie