Rapper Ogri Ai gaat voor de winst

Cultuur

AMERSFOORT - Het was een tijdje stil rond de Amersfoortse rapper Ogri Ai (27), maar op vrijdag 13 mei staat hij in de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland. Hij groeide op in Zielhorst en van jongs af aan was hij bezig met muziek en teksten schrijven.

door Thalina Koeleman

Ogri Ai, zijn officiële naam is Michael Sahadat, zit wat onderuitgezakt op een zwarte bank. Zijn donkere petje heeft hij achterstevoren op, zijn baggy broek en grijze sweater maken het geheel af. ,,Ogri Ai is Surinaams en betekent ‘zwart oog’. Ik ben half Surinaams, want mijn vader komt uit Suriname. Ik heb een beetje spleetogen en verschillende mensen gingen mij Ogri noemen. Daar heb ik zelf Ogri Ai van gemaakt.”

,,Toen ik klein was lagen mijn interesses al bij muziek. Ik hield van creatieve dingen doen en muziek luisteren.” Vanaf zijn twaalfde begon hij met het schrijven van gedichten. ,,Daarna ging ik teksten schrijven en rappen. Het werd mijn hobby. Het is een manier van jezelf uiten op een creatieve manier.”

Enkele jaren geleden begon de Amersfoortse rapper zijn muziek via internet te verspreiden. ,,De nummers sloegen aan bij het publiek en ze voegden mij toe op MSN. Als ik dan een nieuwe rap had, liet ik het daar weten. YouTube was toen nog niet echt actief.”

Rond 2005 had Ogri Ai wekelijks optredens door heel Nederland. ,,Ik werd op straat herkend en mensen wilden mijn handtekening. Dat was wel leuk”, zegt hij lachend. Toch besloot hij zich tijdelijk terug te trekken. ,,Het ging allemaal heel snel. Ik wilde een paar stappen terug doen om rust te nemen. Ik wist even niet wat ik moest doen met mijn muziek.” Hij dook de studio in en werkte daar samen met producer Jaystar aan een nieuwe sound.

Begin dit jaar bracht Ogri Ai weer een nummer online. ,,Ik vind mijn muziek nu beter en volwassener geworden. Ik heb gewerkt aan mijn rapstijl en heb nu een eigen sound.” Met aparte beats probeert hij zich te onderscheiden. ,,Verder heb ik een hele eigen flow, die ik nog nergens ben tegengekomen.”

De rapper schreef zich onlangs in voor De grote prijs van Nederland. ,,Ik vond het tijd om serieuze stappen te ondernemen, om een stukje erkenning te krijgen”, licht hij toe. ,,En als ik aan een competitie meedoe, ga ik voor de winst. Ik wil geen half werk verrichten.” Tijdens de kwartfinale wil hij niet alleen zichzelf vertegenwoordigen, maar ook zijn stad. ,,Ik wil graag een stempel van Amersfoort achterlaten. Ik ben er trots op dat ik uit deze stad kom.” Tegenwoordig woont hij in Liendert. ,,Ik ken geen betere stad dan Amersfoort. Het is mijn thuis.”

Ogri Ai wil in de toekomst een grote prijs winnen. ,,Bijvoorbeeld een MTV-award”, zegt hij grijnzend. Hij is er van overtuigd dat dit gaat lukken. ,,Er komen binnenkort wat videoclips aan. Als dat allemaal goed terechtkomt, hoop ik volgend jaar genomineerd te zijn voor een award.”

advertentie
advertentie