Nog negen dagen tot Scenecs 2010 (+ video)

Cultuur

AMERSFOORT - Na een succesvolle afronding van haar vierde editie zal Scenecs dit jaar op 3, 4, 5, 6 en 7 november in Amersfoort worden gehouden. Scenecs is het internationaal filmfestival voor nieuwe cineasten en debutanten.

Dit jaar worden er in totaal 25 films vertoond in de JT bioscoop, de Flint, theater De Lieve Vrouw, de Observant en de Kamers. Er wordt zoveel mogelijk 's avonds geprogrammeerd. Festivaldirecteur Arya Tarriverdi rekent op 5000 bezoekers. ,,Er zijn minder films geselecteerd dan vorig jaar, maar die zijn van een betere kwaliteit. Scenecs wordt inmiddels erkend in de filmindustrie. Dat is belangrijk om verder te kunnen.'' Scenecs ontvangt voor het eerst 6000 euro subsidie van de provincie. Het nieuwe gezicht van Scenecs 2010 is Anna Febe.

Scenecs heeft een eigen stichting in het leven geroepen om de filmcultuur en het filmklimaat in Nederland en daarbuiten te stimuleren. Centraal daarin staat de debuterende filmmaker. ,,Het is het kleine broertje van het Internationale Filmfestival in Rotterdam'', zegt Arya Tariverdi. Kleinere filmmakers die bij de grote filmfestivals er niet door komen, kunnen zich aanmelden voor Scenecs. Scenecs werkt dit jaar voor het eerst samen met een buitenlands filmfestival. Dat is het Titanic Film Festival uit Boedapest. ,,Zij hebben dezelfde doelstelling als Scenecs.'' Taryverdi denkt dat het goed is dat filmmakers kennismaken met elkaars cultuur.

,,Bijna vijftig procent van de inzendingen komt dit jaar uit het buitenland.'' Een selectiecommissie beoordeelt de films artistiek, inhoudelijk, technisch en qua diepgang. Minder dan de helft van de inzendingen is dit jaar geselecteerd. ,,We zijn veel scherper'', stelt Taryverdi. ,,De kwaliteit gaat enorm vooruit.'' De 25 films die dit jaar worden vertoond, zullen herhaald worden in de programmering, zodat meer mensen ze kunnen zien.

Zie ook www.scenecs.com.

Een van de films die te zien zal zijn is 'Jan Mesdag zingt Brel'. De documentaire Jan Mesdag zingt Brel ging in premiere in het hoofdprogramma van het Nederlands Film Festival 2008. De film staat stil bij de heftige carriere van Jan Mesdag, die op 34-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van AIDS.

Zie voor meer videotrailers van Scenecs de gerelateerde artikelen onderaan dit bericht.

advertentie