Kunstenaars in historische panden

Cultuur

AMERSFOORT - De binnenstad van Amersfoort is op zaterdag 16 oktober en zondag 17 oktober het decor voor Vreemde Gasten. Tijdens dit kunstevenement kunnen bezoekers binnen kijken bij diverse historische panden en tegelijkertijd genieten van hedendaagse kunst.

Vreemde Gasten is een initiatief wat ontstaan is uit de KunstKijkRoute. Annemiek van den Bedem, kunstenares en één van de organisatoren: ,,De kunstenaars in de binnenstad krijgen over het algemeen meer bekijks dan de kunstenaars in de buitenwijken. We halen met dit evenement de kunstenaars uit de buitenwijken naar de binnenstad.” De bewoners van het centrum krijgen een vreemde gast -de kunstenaar- in huis, die het huis gebruikt als expositieruimte. Bij diverse organisaties is het Vreemde Gastenboek te koop, waar alle deelnemende huizen en kunstenaars in staan. ,,Met behulp van het boek kunnen bezoekers hun keuzes vergemakkelijken. Uit de deelnemers kunnen ze een selectie maken wat ze het meest aanspreekt. Natuurlijk is het tevens mogelijk om op de bonnefooi door het centrum lopen en de Vreemde Gasten-vlaggen volgen.”

In totaal doen er 50 huishoudens mee, die vooral te vinden zijn in de ring rondom de oude binnenstad: Muurhuizen, ‘t Zand, Breestraat en Zuidsingel. Maar ook bewoners van het Havik, Grote Spui en andere straten zetten hun deuren open. ,,Voor de bewoners van de binnenstad is dit een mooie gelegenheid om mensen een kijkje te laten nemen achter de deuren van hun panden. We hebben geprobeerd om de kunstenaars zoveel mogelijk bij de eigenaren te laten passen. Zo heeft de ene binnenstadbewoner voorkeur voor een jonge kunstenaar, een ander is vooral geïnteresseerd in ruimtelijk werk. Op het moment dat we de match maakten, nam de kunstenaar zelf contact op met de bewoner, zodat ze konden kijken welke kunst geschikt was voor in de woning. Sommige bewoners zijn zelf kunstenaar, maar de meesten hebben wel affiniteit met kunst.” De reacties op het initiatief zijn overweldigend: ,,We belden aan bij een woning op de Korte Gracht bij eigenaren van de, ons onbekende, Bed&Breakfast aan de Valkestraat. Toen zij hoorden wat we van plan waren, waren ze zo enthousiast dat ze besloten hun woonhuis én Bed&Breakfast open te stellen voor de kunst. Hier komt ook een verhalenverteller op gezette tijden.” Een vijftal restaurants -ook vermeld in het Vreemde Gastenboek en herkenbaar aan de vlag- heeft een speciaal ‘Vreemde Gasten-menu’ samen gesteld. Het karakteristieke kerkje aan de Herestraat is ook te bezoeken. Op de Koppel vindt een mode?show plaats van deelnemende kunstenaars. Van den Bedem is te gast bij Amanda Bosman op de Zuidsingel 51. ,,We hebben een thema bedacht: ‘een plek onder de zon’. Amanda is zelf ook kunstenares. Samen met mensen met een verstandelijke beperking heeft ze het boekje ‘Hallo wolk’ gemaakt. Ik schilder stadsgezichten.”

Het Vreemde Gastenboek is voor vier euro onder andere te verkrijgen bij de VVV, museum Flehite, het Mondriaanhuis en het Armandomuseum. De huizen zijn tussen 12.00 uur en 17.00 uur te bezoeken. In de route van Vreemde Gasten zijn ook acht galeries opgenomen, die allen deel uitmaken van de KunstKijkRoute.

advertentie