Redacteur Erik Roest is als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand verbonden aan de gemeenten Leiderdorp en Barneveld. In de rubriek Trouwens vertelt hij over zijn belevenissen als trouwambtenaar.
Redacteur Erik Roest is als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand verbonden aan de gemeenten Leiderdorp en Barneveld. In de rubriek Trouwens vertelt hij over zijn belevenissen als trouwambtenaar. Lotte de Graaf
Trouwens

Achter de prachtige zeilfoto’s van het bruidspaar ging een ongekend drama schuil

19 februari 2022 om 12:32 Column

REGIO Amersfoorter Erik Roest is journalist van de Barneveldse Krant en is sinds een jaar of drie ook actief als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, kortweg babs. 

,,In deze functie, die ik als hobby beschouw, dien ik de gemeenten Leiderdorp en Barneveld. In de rubriek ‘Trouwens’ vertel ik eens in de twee weken over mijn belevenissen. Ter geruststelling: alle betrokkenen hebben een andere naam gekregen. De bruidsparen kunnen dus altijd ontkennen dat hun verhaal de krant heeft gehaald.”

,,Als trouwambtenaar kom ik graag bij de mensen thuis. Meer dan eens biedt het interieur de nodige aanknopingspunten voor een gesprek. Zo ook bij Jan en Alie, die hun woonkamer hadden behangen met foto’s van zeilboten. Dit was hun passie, dat kon niet anders. Achter de foto’s ging echter ook een ongekend drama schuil.”

,,Jan was altijd een begaafd botenbouwer geweest. Samen met zijn geliefde bevoer hij de nationale en internationale wateren. Meer dan eens bracht hij peperdure, miljoenen euro´s kostende jachten naar de Franse goudkust. De foto’s aan de muur, waar het plezier letterlijk vanaf spatte, waren overtuigende getuigen van prachtige avonturen.”

Hij leerde weer praten, hij leerde weer lopen, hij slaagde er zelfs in om opnieuw zelfstandig auto te rijden. De internationale wateren zouden ze nooit meer bevaren, maar ze telden hun zegeningen

HERSENBLOEDING ,,Een hersenbloeding, die Jan zo’n tien jaar geleden trof, maakte daar abrupt een einde aan. Hij kon niet meer lopen, hij kon niet meer praten, de helft van zijn lichaam was verlamd. Jan zou nooit meer een boot bouwen. En varen? Dat zat er ook niet meer in.”

DOORZETTINGSVERMOGEN ,,De twee geliefden weigerden echter om bij de pakken te gaan neerzitten. Gewapend met een ongekende dosis doorzettingsvermogen begon Jan te werken aan zijn herstel, terwijl Alie hem trouw overal heen bracht en haar geliefde met raad en daad terzijde stond. Hij leerde weer praten, hij leerde weer lopen, hij slaagde er zelfs in om opnieuw zelfstandig auto te rijden. De internationale wateren zouden ze nooit meer bevaren, maar ze telden hun zegeningen. Ze genoten nu in een kleine boot van de schoonheid van de Nederlandse binnenwateren.”

,,Ik was diep onder de indruk van hun verhaal. Van hun trouw (als voorbeeld voor anderen), van hun doorzettingsvermogen en vooral ook van hun vermogen om zich te voegen naar het kleinere speelveld en daar met volle teugen van te genieten. Normaal gesproken wil ik bruidsparen in mijn toespraak nog wel eens wijze raad geven (’vraag je niet af hoe de ander jou gelukkig kan maken, maar hoe jij de ander gelukkig maakt’), maar dat liet ik deze keer achterwege.”

LEVENSLANGE LIEFDE ,,Bij het verhaal van Jan en Alie moest ik denken aan een groot artikel in de Volkskrant met de kop Levenslange Liefde. Daarin werden koppels geïnterviewd die al tientallen jaren samen zijn. Hoofdconclusie: de aller-allerbelangrijkste voorspeller van een goede relatie is de wetenschap dat je bij de ander terecht kan, dat de ander je steunt als je dat nodig hebt. Deze geliefden waren daar levende bewijzen van.”

HUWELIJKSBOOTJE ,,Toen Jan en Alie na een relatie van veertig jaar eindelijk gingen trouwen, kon ik het niet laten om mijn toespraak te beginnen met de volgende zin: ,,Voor mensen die zoveel van zeilen houden, is het wel bijzonder dat jullie pas na veertig jaar in het huwelijksbootje stappen.”

Lees meer over de belevenissen en observaties van ‘babs’ Erik Roest hier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie