2020 voorspellingen (2)

15 januari 2020 om 11:06 Column

Uw stukkiesschrijver, tevens miserabel medium, gaat onverstoorbaar verder met waar hij vorige week is gebleven, ongeloofwaardige voorspellingen doen. Zo wordt 2020 het jaar waarin Amersfoort het massatoerisme nauwelijks meer aankan. Rondvaartbedrijf 'Waterlijn' kan de drukte niet meer aan. Als de Krommestraat op mooie vaardagen compleet dichtslibt besluit het bestuur om alles wat drijft, vaart en dobbert in te zetten. We zien toeristen op surfplanken, vlonders, opblaasbootjes, waterscooters en houten vlot. Fietsboot 'Eemlijn' ziet zijn bezoekersaantallen vanaf de eerste vaardag gigantisch stijgen. Bij alle stopplaatsen moeten mensen worden geweigerd. Er staan bij de opstapplaats in de Eemhaven al om half acht 's morgens gasten te wachten om een plekje op de boot te bemachtigen.

Het bedrijf 'Amersfoortse Stadgidsen' van Harald Ket en Inge Vos groeit zo hard dat het tweetal overweegt naar de beurs te gaan. Stadsbrouwerij 'De Drie Ringen' ziet z'n omzet vervijfvoudigen, uitbaatster Ria Gevers besluit het pand te kopen. Uw stukkiesschrijver, tevens belabberd ziener, verwacht tevens dat kunst en cultuur voorrang krijgen bij het verdelen van de subsidiepot met dank aan wethouder Fatma Koser Kaya. Want met zoveel toeristen de komende maanden moet de Keistad met festivals, evenementen, kunstwerken en uitbundige horeca bezoekers aantrekken en vasthouden zodat ze in Amersfoort hun euro's uitgeven. Wethouder Willem-Jan Stegeman besluit dan ook dat het stadshart en alle pleinen versneld worden opgeleukt met de Hof als topprioriteit.

'Twintig-Twintig' is ook het jaar waarin een impressie van het Smartlappenfestival genomineerd wordt op het Internationale Documentaire Filmfestival Amsterdam (IDFA). Cameraman Peter Heuts en presentator Joop de Keijzer weten niet wat hun overkomt. Smartlappendirecteur Guy Smeeing gaat uit zijn dak en bestuurslid van mediagroep EVA, John Weg, doet al weken geen oog meer dicht. Het kan in dit nieuwe jaar niet op. Amersfoorts homokoppel Willem van Nimwegen en Roelof Roossien besluiten voor een drieling te gaan, zoeken naar nog een draagmoeder. Topgitarist Eric Clapton komt naar Nederland voor een aantal optredens. Besluit een klein intiem akoestisch concert (unplugged) in café- restaurant 'De Noot' in Hoogland te geven. Eigenaren Jos Hak en Saskia Sanderink zitten al weken onder de kalmeringsmiddelen. Als ook gitarist Joe Bonamassa en zangeres Beth Hart besluiten om mee te doen wordt het overspannen paar tijdelijk opgenomen in een kliniek in een bosrijke omgeving.

Onder grote druk van feministische organisaties wordt de eenmansfractie van Noëlle Sanders aangepast, heet voortaan eenvrouwsfractie. In 2020 staat uw stukkiesschrijver, tevens beroerd visionair, overigens al een week droog maar of dat na zijn verjaardag (de 14de ) nog steeds zo is blijft voor de lezer voorlopig gissen!

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie