Afbeelding
Hoogland Dweilland

Hoogland Dweilland wakkert verlangen naar gouden tijden aan

29 juni 2018 om 07:12 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT Alsjemaarlolheb, Neuzenvreugde, De Blauwe Emmer, BlaasVaak, De Prettetters, Bloaskapel de Fluutjes Bussum, Kletskapel of Ut Word Wa. Het zijn maar enkele namen van blaaskapellen en dweilorkesten die op zondag 1 juli de klankkleuren bepalen van Hoogland Dweilland.

Arjan Klaver

Hoogland Dweilland is een ongekend Hooglands familiefeest voor jong tot oud dat dit jaar voor het vijfde achtereenvolgend jaar wordt georganiseerd. De klanken wakkeren nog bij een flinke groep Nederlanders het verlangen naar gouden tijden aan. Van oudsher is de fanfare bekend als het orkest dat al musicerend op de maat van de muziek door de straten van een plaats trekt bij feestelijke gebeurtenissen.

Tegenwoordig zijn sommige fanfareorkesten echter ontwikkeld tot volwaardige concertorkesten. Soms wordt de fanfare in één adem genoemd met een harmonie. Laatstgenoemd muziekensemble is echter uitgebreider qua bezetting, met name door toevoeging van houtblazers. Een brassband is dan weer een orkest met alleen koperen blaasinstrumenten. Hoe dan ook, zij beantwoorden nog altijd aan dat nostalgische oergevoel. Dankzij een gedeelde hartstocht staan muziekgezelschappen voor saamhorigheid en discipline. Een ijzersterke, diepgewortelde traditie die soms eeuwen overspant.

OVERLEVEN Maar de 21e eeuw vraagt om een herdefiniëring van het blaasorkest. De laatste decennia staan bol van de culturele en maatschappelijke veranderingen met als gevolg de dreigende laatste ademtocht voor de harmonie, de fanfare en de drumband. Ook Hoogland moet uit haar bastion breken wil zij met haar muzikale gezelschap 'De Blauwe Emmer' het overleven in hectische tijden. Een Hooglander staat gelukkig bekend als een persoon die de mouwen graag opstroopt. Ook als het gaat om dit stukje muzikaal cultureel erfgoed nieuw leven in te blazen.

Mark van der Steen, voorzitter van het jubilerende Stichting Dweilland Hoogland is ervan overtuigd dat er nog heel veel muziek zit in de harmonie. „Dat hebben we in de vijf achterliggende edities wel bewezen", bekent Van der Steen die vijf jaar geleden met een aantal gelijkgestemden Hoogland Dweilland op het dorpse planbord kreeg.

LEUTKLASSE „We debuteerden met dit festival in 2014, het jaar waarin het 'Groos op Hoogland' werd gevierd. Komende zondag zal voor de vijfde keer Hoogland Dweilland worden georganiseerd op en rondom de Hamseweg. Ook dit jaar verwachten we rond vijfduizend bezoekers uit alle windstreken om dit muzikaal evenement met de Hooglanders te delen. Onder hen zijn veel trouwe bezoekers die ook dit jaar weer deelgenoot willen zijn van een succesformule voor het hele gezin.

Adel verplicht, want de vijfde editie van dit festival wordt nog groter dan de jaren hiervoor. Op dit moment hebben zich 25 kapellen ingeschreven. Twaalf ervan zullen meedoen aan de zogenoemde leutklasse. Dat wordt lachen. De rest probeert in competitief verband de eerste prijs uit Hoogland weg te slepen. Voor de winnaar staat weer een leuke prijs te wachten plus een wisselbeker, een platgewalste tuba'', vertelt Van der Steen.

KINDERPLEIN ,,Uiteraard hebben we voor kleine kinderen een kinderplein waar zij gedurende de feestmiddag onder verantwoorde en deskundige begeleiding de dag kunnen doorbrengen. Dit jaar spelen en wentelen de kleintjes zich rondom het thema 'circus'. De bezoeker kan weer zijn of haar ogen uit kijken. Zo hebben we weer aan weerszijde van de Hamseweg een combinatie van een gevarieerde braderie en podia waar de blaaskapellen zullen optreden. Overigens is het repertoire niet uitsluitend wat een dweilorkest voorbrengt dat jaarlijks wordt uitgenodigd voor de schaatskampioenschappen in Thialf in Heerenveen. Denk eerder aan koperwerk van Henry Purcell. Maar ook het bladmuziek van U2 zal zeker op de muziekstandaards staan'', gaat Van der Steen verder.

WINKELEN EN PRIJSUITREIKING ,,En vanzelfsprekend kan de bezoeker tijdens de feestelijkheden heerlijk winkelen. Hoogland is dan omgetoverd tot een shopwalhalla. De jubilerende feestdag begin om 11.00 uur en wordt om 17.30 uur afgesloten op het Aldi-terrein waar een spetterende band speelklaar staat. Daar is uiteraard ook de prijsuitreiking voor de beste dweilorkest. Ook de meest opvallende muzikant wordt gelauwerd.

Kortom, de muziekliefhebber, het feestbeest en de winkelaar hebben voldoende redenen om de julimaand te starten in Hoogland. Dit wordt een editie Hoogland Dweilland die in ieders collectieve geheugen verankerd zal zitten."

Programma op 1 juli:
11.00 uur voor de kinderen zal JEBO Entertainment de dag vrolijk beginnen op het Alditerrein;
11.30 uur de kapellen stromen langzaam binnen op het Aldi-terrein en zullen zich hier klaar maken voor het middagprogramma;
11.40 uur Opening door voorzitter Mark van der Steen op het Alditerrein;
11.50 uur Start van de muziek op de podia;
17.20 uur Finale op het Aldi-terrein met een topband als afsluiter én de uitreiking van de prijzen wedstrijdklasse.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie