Pieter van Schalkwijk van Weldam Wines (links) proeft een wijn met Pieter van Bistro 't Bloemendaeltje
Pieter van Schalkwijk van Weldam Wines (links) proeft een wijn met Pieter van Bistro 't Bloemendaeltje Rinus van Denderen

Van ‘doosjessjouwer’ tot sommelier: ‘In december stroomt mijn mailbox vol’

23 december 2021 om 19:32 Eten-en-drinken

AMERSFOORT Hij is welbespraakt, heeft kennis van wijnen en spijzen en is niet te beroerd om in het weekend in de auto te springen als een relatie dringend verlegen zit om een doosje wijn. Pieter van Schalkwijk van Weldam Wines hecht nu eenmaal veel waarde aan een goede service. Een kennismaking met een bevlogen accountmanager. Gastronoom-sommelier bovendien.

Zal je net zien. Zocht hij de voorbije weken op verzoek van zo’n twintig chef-koks uit de regio gretig naar mooie en smaakvolle wijnen voor bij de kerstlunch, gaat het hele feest vanwege de lockdown niet door. Tja, daar sta je dan met je goeie gedrag en vakkundige gepuzzel.

FINETUNEN Een paar dagen voor de lockdown, in het proeflokaal van Weldam Wines aan de Textielweg, had Pieter van Schalkwijk (38) nog aangegeven hoe graag hij in feestmaand december bij relaties over de vloer komt om de door hem zorgvuldige geselecteerde wijnen te presenteren en van uitleg te voorzien. ,,Voor mij als gastronoom-sommelier zijn dat de krenten in de pap. Het is altijd leuk om ter plekke te horen wat de reacties zijn op de wijnen die je voorstelt. Veel verzoeken voor wijnsuggesties - in december stroomt mijn mailbox altijd vol - beantwoord ik per mail, maar er zijn restaurants die graag een persoonlijke motivering willen, zeker als het het kerstmenu treft. Ik noem dat finetunen. Met de wijn is de menukaart tenslotte compleet. Overigens neem ik bij een dergelijke gelegenheid soms ook een vertegenwoordiger van een wijnproducent mee, die kan zijn ‘eigen wijn’ nog beter duiden.’’

PUZZELEN Een voorbeeld uit de praktijk: begin december was de gastronoom-sommelier op verzoek van restaurant CAERT in Harderwijk aanwezig bij het voorproeven van het zevengangen kerstmenu. ,,Voor zeven gangen is het effe creatief puzzelen achter de computer. Voor elke gang selecteer ik altijd twee wijnen die ik goed bij de gerechten vind passen’’, geeft Pieter een inkijkje in zijn aanpak. Stap twee hierin: voorafgaand aan het proeven onderbouwt hij zijn keuze en vertelt enkele wetenswaardigheden over de wijnen. ,,Zodat het bedienend personeel ook enige kennis heeft als gasten er vragen over stellen.’’ En ten slotte stap drie: ,,Is het aan de chef-kok en diens keukenbrigade welke wijnen de voorkeur krijgen.’’ Voor de verrassing, merkt hij toevoegend op, tovert hij ook weleens een heel bijzondere fles wijn uit de hoge hoed. ,,In de hoop dat de chef-kok uit zijn comfortzone treedt. Als dat dan gebeurt, heb ik daar wel lol in, ja.’’

WIJNWERELD Ondertussen beweegt Pieter zich alweer 20 jaar vrij comfortabel in de wijnwereld. En dan te weten dat hij na de middelbare school aanvankelijk zijn zinnen had gezet op een studie journalistiek. ,,Helaas werd ik uitgeloot waarna ik bij drankengroothandel Scheerder in het magazijn ben gaan werken.’’ Daar blijft hij enkele jaren, totdat Niels Scheerder in 2011 eigenaar wordt van Weldam Wines en dringend verlegen zit om een binnendienstmedewerker. Lachend: ,,Feitelijk heeft Niels mij bij zijn familie weggekaapt.’’ Niels Scheerder, inmiddels ook aangeschoven: ,,Ik wist dat Pieter meer kon dan alleen doosjes sjouwen. We hebben hem de kans gegeven om zich verder te ontwikkelen en dat heeft hij heel goed opgepikt. Op sales zit hij op z’n plek en dat hij gastronoom-sommelier is, is een meerwaarde.’’ Pieter: ,,De liefde voor wijn is met de jaren gekomen. Als bedrijven of particulieren een wijnadvies willen, kunnen ze me altijd bellen.’’ Naast het bedienen van de horeca, wijngroothandels en slijterijen importeert Weldam Wines zelf zo’n 400 wijnen uit alle windstreken.

Geschreven door Marcel Koch

Aangeboden door Weldam Wines

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie