Afbeelding
Foto: Shutterstock

Aantal wespen dit jaar beperkt, meer fruitvliegjes in huis

8 oktober 2021 om 12:40 Partnercontent

Het zal je wellicht al opgevallen zijn: het aantal wespen valt dit jaar mee. Voor de één is het een zegen, de ander had graag meer wespen gezien. De wespen dragen net als bijen bij aan het bestuiven van planten. Zeker voor mensen met fruitbomen en -struiken in de tuin is dit belangrijk. Zonder bestuiving van de bomen en struiken geen fruit in de zomer en het najaar! Waar het aantal wespen tegenviel merkte men meer kleine vliegjes in huis op. Het ging hierbij in het merendeel van de gevallen om fruitvliegjes en rouwvliegjes. Hoe kan dit en wat kun je doen tegen deze vliegjes?

Koninginnen gedood door de strenge winter 

De strenge winter tussen 2020 en 2021 heeft ertoe geleid dat veel wespenkoninginnen gedood zijn. Het maakt dat het aantal wespennesten veel lager lag deze zomer, dan in eerder jaren. De koningin speelt een belangrijke rol bij de opbouw van zo’n nest. In de nesten die wel gebouwd werden zit een jonge koningin. Wanneer deze koninginnen de winter tussen 2021 en 2022 wel doorkomen, zal het aantal wespen volgend jaar groter zijn. Een nieuwe strenge winter zal het aantal wespen verder terugdringen is de verwachting. Naast de kou in de winter speelt ook de grote hoeveelheid regen de wespen parten. Met name in de herfst en winter zorgt de regen voor problemen. Wespen verstoppen zich tijdens de winter soms in een mollengang. Deze gangen lopen onder tijdens de buien, waardoor de wesp het niet overleeft.

Aantal fruit- en rouwvliegjes deze zomer groter 

Het feit dat afgelopen zomers veel mensen thuis zijn gebleven, maakt dat we te kampen kregen met een groter aantal fruit- en rouwvliegjes. De vliegjes doemen vaak plotseling op, zonder dat direct duidelijk is waar ze vandaan komen. Vervelend zijn ze wel! Daarbij is het vaak best lastig om van een plaag af te komen. Zou je niets doen, dan planten de fruit- en rouwvliegjes zich op hoog tempo voort. Doordat veel mensen thuis zijn gebleven vormde met name de keuken, maar bijvoorbeeld ook de voorraadkast de ideale plek voor deze vliegjes. Er liggen altijd kruimels, fruitschillen, verpakkingen van verse producten uit de supermarkt, enzovoorts.

Hulp bij het bestrijden van kleine vliegjes

Aangeraden wordt om een professionele partij in te schakelen voor de bestrijding van de kleine vliegjes in huis. Je kunt er ook voor kiezen om eerst zelf een poging te wagen. Maak gebruik van bestaande lokdoosjes uit de supermarkt, of maak er zelf een. Een klein potje volstaat! Prik een aantal kleine gaatjes in de deksel hiervan en vul de bodem met wat perensap of bijvoorbeeld zoete siroop. De kleine vliegjes komen door de gaatjes in het potje, maar zullen er vervolgens niet meer uit ontsnappen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie