Afbeelding
Keistadnieuws

Zwaar beveiligd CollectieCentrum NL opent 13 september

6 september 2021 om 08:14 Nieuwbouw

AMERSFOORT Het zwaar beveiligde CollectieCentrum NL (CC NL) opent op 13 september de deuren aan de Verbindingsweg in Amersfoort. 

Het Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed openen samen dit CollectieCentrum. De opening wordt verricht door demissionair minister Ingrid van Engelshoven  van Cultuur plaatsvinden.

Een dergelijke intensieve samenwerking is bijzonder. Dit gebouw is maar liefst 31.500 vierkante meter groot en zorgt voor optimaal beheer en behoud van deze vier rijkscollecties. Het wordt dé plek voor onderzoek, uitwisseling van expertise en bruikleen van topwerken. Met het CC NL brengen de vier instellingen het erfgoedbeheer op alle vlakken naar een hoger niveau.

FYSIEK GEHEUGEN De vier instellingen beheren een collectie van circa een half miljoen objecten, min of meer het fysieke geheugen van Nederland. Voor het eerst kunnen wetenschappers voorwerpen uit de koninklijke verzameling bestuderen naast die van alledaagse gebruiksvoorwerpen en alles wat daartussen zit. De samenwerking zorgt voor kostenbesparing en maakt faciliteiten mogelijk die de hele cultuursector ten goede komen.

Het gebouw bestaat uit drie delen: een kop, een hals en een romp. De twee ateliers vormen het hart van het CollectieCentrum. Daaromheen liggen onder meer een fotostudio, onderzoeksruimtes en een emballageruimte.

ONDERZOEK CC NL stimuleert onderzoek naar de collecties en bevordert de mobiliteit ervan. Collega musea zijn voor bruiklenen van harte welkom. Ook is het CollectieCentrum op afspraak toegankelijk voor onderzoek en onderwijs. Toegang kan worden aangevraagd bij de betreffende instellingen.

KLIMAAT Het gebouw creëert zo veel mogelijk zelf het vereiste binnenklimaat. Door de buitenmuren wel, maar de vloer niet te isoleren, creëren de warmte en koude van de onderliggende aardlaag een constante temperatuur van 12 tot 15 graden. Perfect voor de opslag van de collectie. Met 3.700 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak produceren ze eigen energie. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie