Afbeelding
Roos Koole / ANP

Miljoenentekort in de zorg

23 mei 2018 om 10:21 lokaal

AMERSFOORT Amersfoort komt vier miljoen euro per jaar te kort op het gebied van de zorg. Om de kosten beter te beheersen, gaat de gemeente op zoek naar instellingen die de zorg voor minder geld kunnen bieden. De gemeentes krijgen sinds kort zorgtaken op hun bord, maar zouden sinds deze 'transitie' onvoldoende budget ontvangen van het rijk. Dit is de strekking van een schrijven van het college aan de gemeenteraad. 

Jeroen de Valk 

Het college denkt dat de stijgende kosten vooral worden veroorzaakt door de hoge 'overhead' van de bedrijven. De kosten van het management, de kantoren en dergelijke lopen flink in de papieren in verhouding tot de daadwerkelijk geleverde zorg. Die overhead wil het college in de komende jaren stapsgewijs aanpakken. Daarbij moeten de eigenlijke zorgverleners - zeg maar: de handen aan het bed - worden ontzien; het verlagen van hun tarieven wordt niet beschouwd als een reële optie.

Vanaf 2019 wil de gemeente in zee gaan met betaalbare aanbieders van jeugdzorg en zorg vanuit de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Het moeten ook méérdere aanbieders zijn, zodat jonge Amersfoorters en hun ouders enige keuzevrijheid krijgen.

Als er geen maatregelen worden genomen, zo schrijft het college, dan 'loopt het tekort in rap tempo verder op en komt de betaalbaarheid van de zorg en ondersteuning van kinderen in de regio Amersfoort in het geding'.

De fractie van het CDA schrok zich wild van dit bericht, zo laat raadslid Ben van Koningsveld weten  in schriftelijke vragen aan het college. Volgens Van Koningsveld komen de berichten over de tekorten onverwacht, en is de informatie verwarrend. Hij wil weten: kan het college specificeren op welk terrein er sprake is van tekorten, en waardoor die worden veroorzaakt? Maakt de gemeente wel genoeg geld vrij om de tekorten op te vangen?

En: hoe wil het college verdere overschrijdingen tegengaan? Het college bezwoer al eerder dat toch echt die overhead moet worden aangepakt, en dat dit geen loze kreet is. Dat de overhead de pan uit rijst, zou zijn gebleken uit 'marktconsultaties met het veld, een benchmark-onderzoek, extern ingewonnen advies en een vergelijking met andere regio's'.  

In oktober dit jaar moet de 'gunning' - de aanbesteding van taken - rond zijn, en vanaf 1 januari 2018 kunnen de nieuwe zorgaanbieders aan het werk gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie