Verlovingsfoto van Izaak en Johanna 1921
Verlovingsfoto van Izaak en Johanna 1921 Rie Heeren in 1921

Debuutroman van Paulien Heeren uit Amersfoort: Izaak en Johanna

19 augustus 2021 om 12:40 Lokaal Deel je nieuws

Op 18 augustus is het eerste deel van de debuutroman uitgekomen van de Amersfoortse Paulien Heeren.

Paulien Heeren heeft de zestig al bereikt, voordat zij er toekomt een compleet boek te schrijven. Zij leest soms een boek per dag en dat is te merken aan haar taalgebruik. Die is losjes en vrij. Zij houdt zich aan de feiten in de geschiedenis en breit daar tussendoor de verhalen.

Het plan voor een roman over haar familie van vaders kant sluimerde al lang in haar. Na het overlijden van de laatste Heeren van de vorige generatie, nam zij alle foto’s en documenten als basis voor haar trilogie. Waarvan het eerste deel op 18 augustus uitkwam. Het tweede deel zal volgen, later dit jaar. Het derde deel staat op stapel.

Izaak en Johanna is het eerste deel van de trilogie, gebaseerd op de geschiedenis van haar grootouders Izaak en Johanna.

De roman wordt in drie delen uitgegeven en zijn voorzien van antieke foto’s. Het verhaal is in chronologische volgorde geschreven en speelt tussen 1920 en 1950. Plaatsen Amsterdam, Rotterdam, Bloemendaal, Berlijn, Essen en Barcelona. De personages bestaan uit twee families. De familie Heeren en de familie Janse.

Izaak Heeren, accountant, komt uit een welgestelde, gereformeerde familie. Zijn vader, fanatieke ARP aanhanger, werkt bij de Associatie Cassa en verhuist met zijn gezin van de Singel in Amsterdam naar Overveen en later naar Bloemendaal. Zijn moeder komt uit een rijke familie van Koopvaardijschippers bij VOC en WIC.

Johanna (Annie) is toneelspeelster, dochter van Dirk Janse, toneelspeler en schrijver. Hij is een fanatiek aanhanger van de ASDP. Het toneel zorgt voor onregelmatige, niet altijd voldoende inkomsten.

De familieleden van Izaak spelen een grote rol in het boek. Zijn ouders, twee broers en een zus. De familie van Johanna bestaat uit haar ouders en een broer, waarmee zij toneelspeelt in de gezelschappen van haar vader, Dirk Janse. Hij speelt een grote  rol in het verhaal.

Izaak en Annie worden verliefd in 1920. Lees hun dramatische familiegeschiedenis en leef met ze mee.

Boek Izaak en Johanna met verlovingsfoto uit 1921
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie