Een beeld van het logo van de Olympische Spelen met op de achtergrond de zonsondergang en uitzicht op een kustlijn en stad
Een beeld van het logo van de Olympische Spelen met op de achtergrond de zonsondergang en uitzicht op een kustlijn en stad Pixabay

De Nederlandse steden en dorpen die de meeste Olympische medailles hebben voortgebracht

17 augustus 2021 om 12:48 Sport Deel je nieuws

Om de vier jaar worden de Olympische Zomerspelen gehouden. Twee en een halve week lang is het (zo goed als) non-stop sportwedstrijden volgen via de televisie, al dan niet overdag of tijdens de nacht in verband met het tijdsverschil. Als niet live, dan wordt massaal de samenvatting van de dag gekeken tijdens Tokio Vandaag.

Ondanks de moeilijke omstandigheden van de afgelopen 1,5 jaar haalde de Nederlandse equipe een recordaantal medailles: 36 medailles in totaal. Het vorige record uit 2000 in Sydney stond op 25 stuks. Wij houden van Holland!

Nu alle medailles zijn verdeeld, wilden we bij Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen (www.holidu.nl) graag de ongelooflijke waarde van de Nederlandse sport en de Nederlandse sporters benadrukken en het grootse succes van Tokio vieren. Daarom hebben wij een lijst samengesteld van alle medailles die door Nederlandse sporters in de loop van de geschiedenis tijdens de moderne Zomerspelen zijn gewonnen, en vroegen wij ons af: Welke Nederlandse dorp of stad heeft eigenlijk de meeste medailles voortgebracht?

1. Amsterdam: 96 Olympische medailles

23 gouden, 29 zilveren en 44 bronzen medailles

2. Den Haag: 55 Olympische medailles

20 gouden, 11 zilveren en 24 bronzen medailles

3. Rotterdam: 39 Olympische medailles

12 gouden, 11 zilveren en 16 bronzen medailles

4. Haarlem: 31 Olympische medailles

9 gouden, 6 zilveren en 16 bronzen medailles

5. Utrecht: 23 Olympische medailles

8 gouden, 5 zilveren en 10 bronzen medailles

6. Leiden: 21 Olympische medailles

8 gouden, 6 zilveren en 7 bronzen medailles

7. Eindhoven: 18 Olympische medailles

7 gouden, 7 zilveren en 4 bronzen medailles

8. Groningen: 15 Olympische medailles

5 gouden, 6 zilveren en 4 bronzen medailles

9. Den Bosch: 14 Olympische medailles

6 gouden, 4 zilveren en 4 bronzen medailles

10. Arnhem: 14 Olympische medailles

2 gouden, 8 zilveren en 4 bronzen medailles

Amersfoort zelf eindigt in de ranking op de 34e plek, met 5 medailles van 5 verschillende medaillewinnaars, te weten zwemster Rie Vierdag, die in 1932 in Los Angeles zilver won op de 4x100m vrij, Edwin Benne, die in 1992 in Barcelona meespeelde in de Nederlandse volleybalploeg dat zilver mee naar huis nam en Theo Meijer, die in datzelfde jaar brons won in de categorie tot 95 kg van het mannen judotoernooi. Afgelopen jaar kwamen er 2 Amersfoortse winnaressen bij: hockeyster Josine Koning won met de vrouwen goud en atlete Femke Bol won brons met een gouden randje op de 400 m horden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie