Gemeenteraad Amersfoort
Gemeenteraad Amersfoort Gemeente

Raad vergadert zonder aantal leden

27 juni 2021 om 15:05 Lokaal Deel je nieuws

De Coronacrisis is dan bijna bezworen, maar afgelopen week hadden raadsleden in Amersfoort er toch last van. De Burgemeester had besloten dat er niet meer digitaal vergaderd zou worden. Dat betekende dus dat iedereen aanwezig moest zijn om mee te praten en te vergaderen. Raadsleden die het niet konden of wilden wegens Corona stonden dus buiten spel. 

BPA
Hans van Megen van de Burger Partij Amersfoort heeft hierover vragen gesteld aan het college. Volgens de partij is de raad niet meer compleet. Raadsleden zijn sinds 22 juni weer verplicht om fysiek aanwezig te zijn.  

Aan het eind van 2020 was er flink wat commotie ontstaan. Oudere en/of kwetsbare politici konden door de pandemie  niet aanwezig zijn in de raadszaal. Gezien een aantal raadsleden die boos waren opgestapt, werd alsnog besloten dat raadsleden vanuit huis mee konden praten.

Eén van de regels die het kabinet steeds heeft uitgedragen, was dat thuiswerken de regel was. Men kon niet gedwongen worden om naar het ‘kantoor’ te komen. Al helemaal niet voor oudere/kwetsbare mensen. Een gemeenteraad moet hierbij het voorbeeld geven. 

Dieper probleem
Maar ondertussen schijnt de afspraak van ‘thuiswerken’  voor de raad weer te zijn teruggedraaid. De regel is nu weer zo, dat raadsleden die mee willen praten of stemmen bij een besluitvormende vergadering, weer naar de Prodentfabriek moeten komen. Dus ook de oudere en/of kwetsbare raadsleden.

Zoals Hans van Megen. De fractie van BPA betreurt het wat er gebeurt is. Tevens geeft men aan om ‘verschillende medische redenen’ niet in één ruimte te willen vergaderen. Tenslotte geeft de fractie dat het besluit ondemocratisch is.  

 
Echter het probleem lijkt groter te zijn. Het lijkt er op dat de oppositie niets in de melk te brokkelen heeft in Amersfoort. Het bovenstaande besluit werd gewoon geaccepteerd door de coalitie, samen met CDA en PvdA. Hierbij is de oppositie niet eens gehoord.

Dit is al eerder in een rapport gemeld. De bevindingen werden openbaar gemaakt  ‘Onderzoek toont aan: oppositie voeren lijkt zinloos, dualisme ontbreekt’. Daarbij werd gemeld dat de coalitiepartijen de gelederen op een manier gesloten houden, dat discussies verzanden en tegenspraak geen zin heeft. Het probleem zit dus dieper, zeker als een onderzoeker dit al gemeld heeft. De vraag is nu van belang hoe het opgelost kan worden.

Henny A.J. Kreeft 
Onafhankelijke Burger Journalistiek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie