Schetsontwerp Collectie Centrum Nederland.
Schetsontwerp Collectie Centrum Nederland. rijksmuseum.nl

Bouw CollectieCentrum Nederland van start

15 mei 2018 om 15:24 Nieuws

AMERSFOORT De realisatie van het CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort gaat een nieuwe fase in nu een keuze is gemaakt voor een team van aannemers. Deze week starten de bouwwerkzaamheden van het grootste collectiecentrum van Nederland. Eind 2020 moet het centrum onderdak bieden aan 675.000 objecten van museum Paleis Het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die niet permanent in de musea tentoongesteld worden.

,,Tientallen collega's werken al geruime tijd aan het digitaliseren, documenteren en inpakken van de vele duizenden objecten die straks naar Amersfoort verhuizen. Het verheugt ons dat nu ook de bouw van start gaat. Een gezamenlijk gebouw voor het fysieke geheugen van Nederland komt zo weer een stap dichterbij", aldus Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum namens de vier CC NL-partners.

Het kavel is op 2 mei door de gemeente Amersfoort officieel overgedragen aan het Rijksmuseum, dat formeel de eigenaar wordt van de grond en het gebouw. Een team van drie uitvoerders gaat nu aan de slag op het bouwterrein in Amersfoort-Vathorst. Dit zijn G&S-bouw (bouwkundig aannemer), ULC Installatiegroep (elektrotechnisch installateur) en Kropman Installatietechniek BV (werktuigbouwkundig installateur). 

In het CC NL komen 675.000 objecten uit de vier rijkscollecties samen, uiteenlopend van schilderijen, kunstnijverheid en meubels tot sieraden, kleding en karren. De huidige depots van CC NL-partners zijn nu over diverse locaties verspreid en voldoen niet meer aan de hedendaagse eisen van collectiebeheer. Een nieuwe duurzaam gebouw realiseert optimaal beheer en behoud van de rijkscollecties, efficiency, kennisdeling en bereikbaarheid. Daarnaast gaat het CC NL de mobiliteit tussen de collecties bevorderen: musea kunnen er terecht voor bruiklenen. Het CC NL wordt ook een studiecentrum voor onderzoekers en studenten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie