Toch nog een passieconcert in Amersfoort

Algemeen Deel je nieuws

Het had hèt alternatief moeten zijn voor de vele te missen Matthäus- en Johannes-Passies in de weken voor Pasen: het programma Met tranen langs haar wangen van ensemble Camerata Delft en sopraan Wendy Roobol. Een concerttournee rond het zelden uitgevoerde Stabat Mater van de Italiaanse componist Luigi Boccherini (1743-1805) voor sopraan en strijkkwintet, aangevuld met aangrijpende teksten geschreven en gesproken door acteur Marc Krone.
Daartoe gedwongen door de actualiteit - de concertzalen in maart nog steeds gesloten voor publiek - moest de geplande tournee worden afgelast. Wel wordt er een video-concert verzorgd vanuit de sfeervolle Aegtenkapel in Amersfoort.
Het video-concert is live mee te beleven op dinsdag 30 maart 2021 vanaf 20.30u.
Tickets verkrijgbaar via de website van de Aegtenkapel: www.staeg.nl/agenda
Een week eerder, op dinsdag 23 maart, wordt het concert uitgezonden op radio 4 in het programma Avondconcert van de ntr.
'Met tranen langs haar wangen' verklankt het verdriet van de moeder, staande naast het kruis waaraan haar zoon gehangen is. Vele componisten hebben, door de eeuwen heen, de oorspronkelijke, 13e eeuwse tekst van het Stabat Mater op muziek gezet. Camerata Delft speelt de versie voor sopraan en strijkkwintet van de laat 18e eeuwse Luigi Boccherini. De muziek van Boccherini is tegelijkertijd schrijnend en bijzonder troostrijk, tegelijkertijd ‘Italiaans’ frivool en bijzonder contemplatief.

Nieuwe vertaling van Marc Krone
Veel tekstdichters waaagden zich aan het vertalen van de middeleeuwse Latijnse tekst. Speciaal voor dit project schreef acteur en regisseur Marc Krone een nieuwe Nederlandse hertaling die de luisteraar direct meeneemt in het rauwe verdriet van de moeder voor het lot van haar gedode kind. Hoe wreed is het, dat de meest hemelse muziek voortkomt uit de meest ondenkbare pijn die een moeder kan treffen…
Sopraan Wendy Roobol, die, getuige haar recent uitgekomen solo-cd ‘Maria, dolce Maria’ een sterke band heeft met de figuur Maria, zingt de virtuoze solopartij. Acteur Marc Krone spreekt de door hem geschreven teksten en geeft het toneelbeeld vorm.

Het Stabat Mater wordt voorafgegaan door het aangrijpende korte stuk Psalom van Arvo Pärt.
De strijkers van ensemble Camerata Delft, specialisten in oude èn nieuwe muziek, spelen op historische instrumenten met darmsnaren, in een stemming die ook de muziek van Pärt een extra rouwrandje geeft.

advertentie
advertentie