Indische editie Books on Tour in Rietveldpaviljoen

16 maart 2021 om 15:45 Algemeen Deel je nieuws

Het literair-culturele programma Books on Tour staat op donderdag 25 maart in het teken van Nederlands-Indië. In het Rietveldpaviljoen in Amersfoort geven de auteurs Ellen Deckwitz en Diederik Samwel een presentatie over hun recente boeken. Daarnaast vertelt filmmaker Jazzy Taihuttu over de speelfilm De Oost die in april in première gaat. Zanger en percussionist George Pelupessy zorgt voor de muzikale omlijsting. Het programma wordt gepresenteerd door Adriaan van Es en is te volgen via een livestream.

De Indische avond van Books on Tour sluit aan op de expositie Impact – Photos that matter. Vanaf 18 maart hangt het Rietveldpaviljoen vol met foto’s van mensen die vlak na de Tweede Wereldoorlog vanuit het voormalige Nederlands-Indië terug naar Nederland kwamen. 

Dichter, columnist en performer Ellen Deckwitz behoort tot de derde generatie van deze groep Nederlanders en kreeg vooral van haar grootmoeder verhalen te horen over het leven in de vroegere kolonie. Met name over de periode voor en tijdens de oorlog. Die verhalen vormden de basis voor haar veelgeprezen boek Hogere Natuurkunde, waarmee ze de vaak hardnekkige zwijgcultuur binnen Indische families doorbreekt.

Filmmaker Jazzy Taihuttu gaat in haar inleiding in op de achtergronden en de totstandkoming van de speelfilm De Oost die werd geregisseerd door haar broer Jim. Jazzy Taihuttu werkte als regieassistent tijdens de opnames en is verantwoordelijk voor het bijbehorende educatieve traject. Ze wil het ‘verzwegen hoofdstuk’ uit de geschiedenis bespreekbaar maken. 

Daarnaast geeft Diederik Samwel een presentatie over zijn vorig jaar verschenen boek Tropenvader. De roman is gebaseerd op het levensverhaal van zijn vader wiens verleden in Nederlands-Indië hem bleef achtervolgen. Hij liet er zelden of nooit iets over los, al helemaal niet over zijn periode in het jongens- en het mannenkamp. 

De presentatie is in handen van Adriaan van Es, arts, mensenrechtenactivist en teamlid van het Spiritueel Cultureel Centrum in Amersfoort. Zanger en percussionist George Pelupessy zal een optreden verzorgen. 

Books on Tour: Nederlands-Indië
Donderdag 25 maart, 20.00 - 22.00 uur
Vanuit Rietveldpaviljoen, Amersfoort

Livestream: € 5,-

Tickets: Books on Tour – Indische avondIMPACT – photos that matter | 033fotostad

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie