Mirjam van der Span vertelt persoonlijk verhaal tijdens gastles over WO2

16 april 2018 om 16:59 lokaal Deel je nieuws

Op 24 april a.s. geeft Mirjam van de Span haar eerste gastles op de St. Jozef in Achterveld. Dit is de school waar zij zelf op heeft gezeten. Zij vertelt het verhaal van haar Joodse oma Mietje Noot, die niet geloofde dat alle Joden werden opgeroepen om te werken. Daarom dook zij onder met het grootste gedeelte van haar familie in de omgeving van Amersfoort. Daar naaide ze babykleertjes samen met haar dochter voor haar kleindochter Martha die aan verre familie was gegeven om onder te duiken en werd verraden. Dit heeft zij de hele onderduikperiode geheim gehouden voor haar dochter.

Het spannende verhaal van de weg naar de onderduik en hoe haar oom op de terugweg werd verraden, gedeporteerd en concentratiekamp Auschwitz overleefde, is soms moeilijk te bevatten.

Mirjam is opgeleid tot gastspreker door NA DE OORLOG. Wij leiden gastsprekers op om hun persoonlijke verhaal te vertellen op scholen of andere themabijeenkomsten. Deze gastsprekers zijn onder andere Joods, Indisch, vertellen een verhaal over dwangarbeid, verzet of hebben een andere genocide meegemaakt.

De gastles duurt een uur. In het eerste deel vertelt Mirjam haar verhaal naar aanleiding van de wekelijkse vrijdagavondmaaltijd met haar familie. Ieder bord vertegenwoordigt een familielid. Aan het einde van het verhaal is de stapel borden met vermoorde familieleden hoger dan de familieleden die WO2 hebben overleefd. Tijdens het tweede gedeelte vindt er interactie met de leerlingen plaats in de vorm van een discussie en mogen zij vragen stellen. Hierbij wordt een link naar het heden gelegd.

Daarnaast ontwikkelen we beknopt lesmateriaal. Mirjam van der Span heeft een persoonlijke email geschreven aan de leerlingen in de vorm van een werkblad en is er een link naar joodsmonument.nl.

De opleiding tot gastspreker wordt mede mogelijk gemaakt door het Sociaal Cultureel Fonds van De Amersfoortse Verzekeringen en het Amersfoorts Cultureel Fonds. Mirjam gaat de komende decennia gastlessen geven in Amersfoort en omgeving.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie