Lijsttrekkers op bezoek bij Bouwmensen Amersfoort

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Op dinsdag 4 maart kwamen de lijsttrekkers van de gemeenten Amersfoort, Zeist, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug op werkbezoek bij Bouwmensen Amersfoort. Bouwend Nederland nodigde hen uit om te bespreken hoe gemeenten samen met bedrijven duurzaam social return beleid kunnen voeren.

Social return on investment, kortweg social return, wordt door bijna alle gemeenten in de regio toegepast. Het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is in deze tijd niet makkelijk voor de bouw. Om dit toe te lichten presenteerde José Dohle vanuit Bouwend Nederland de regionale arbeidsmarktinformatie. De werkgelegenheid in de bouw is de afgelopen jaren in de regio Amersfoort flink afgenomen; met 22%. Daarnaast neemt de vergrijzing toe en het aantal jongeren dat kiest voor een (bouw-)technische opleiding af. Dat zorgt er voor dat over een paar jaar een tekort wordt verwacht aan vakkennis voor de bouw.

De aanwezige gemeenten reageerden geïnteresseerd en bespraken hun rol. Het inzetten van leerlingen via social return is een van de mogelijkheden waarmee ze techniekleerlingen een felbegeerde leerplek kunnen geven en er tegelijk voor kunnen zorgen dat jonge werklozen niet op het gemeentebudget drukken. Jongeren opleiden voor de bouw geeft goed perspectief op werk, in een sector waar per 2015 steeds meer vakkrachten nodig zijn.

Timo Jansen vertelde vervolgens wat bij het opleidingsbedrijf te Amersfoort allemaal gebeurt om de vakkennis binnen de bouw door te geven. Zo wordt er binnenkort een duurzaamheidscentrum geopend, waarin leerlingen leren over duurzaam bouwen. De lijsttrekkers kregen vervolgens een rondleiding door het opleidingsbedrijf.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie