Blauwdrukken in Kunsthal Kade

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

AMERSFOORT - In Kunsthal Kade is nog tot en met zondag 23 maart de tentoonstelling Blueprint/ Blauwdruk te zien. De tentoonstelling bestaat uit twee delen. Op de begane grond van de kunsthal zijn circa veertig 'blueprints' te zien, een project van kunstenaar Sebastiaan Bremer in samenwerking met architectenbureau SO - IL (Solid Objectives, Florian Idenburg en Jing Liu). Op de eerste en tweede verdieping is een presentatie te zien van ongeveer twintig jonge kunstenaars met Amersfoortse binding.

Deze kunstenaars tonen ieder een werk vertrekkend vanuit het idee van de 'blauwdruk'. Waar veel van de kunstenaars en architecten in de selectie van Sebastiaan Bremer en SO - IL volwaardige, volwassen oeuvres hebben, staan de jonge Amersfoortse kunstenaars aan het begin van hun carrière. Blueprint/ Blauwdruk is de laatste tentoonstelling in de huidige locatie van Kade. Vanaf het voorjaar van 2014 is Kunsthal Kade gehuisvest in het Eemhuis aan het EempleiN.

Blueprint

Jarenlang werden architectonische plannen en ontwerpen van designers afgedrukt op speciale 'blauwdrukken' om plannen te dupliceren. De digitale wereld heeft zowel de architectonische wereld als de ontwerpwereld totaal veranderd. Iedereen ontwerpt tegenwoordig op de computer. In New York zit echter nog een bedrijf dat volgens het originele procédé 'blueprints' produceert. Ongeveer vijftien jaar geleden vroegen kunstenaar Sebastiaan Bremer en vormgever Pieter Woudt aan collega's en vrienden of zij een 'blueprint' wilden maken, gebaseerd op een werk dat zij zagen als een 'blauwdruk' voor hun oeuvre.

In 2014 gaat Bremer, dit maal in samenwerking met SO - IL (het architectenbureau Solid Objectives van Florian Idenburg en Jing Liu), het project herhalen in Kade, met onder meer veel deelnemers die 'toen' ook deelnamen. Is hun visie veranderd? Wat zijn hun blauwdrukken nu? Aan de selectie van toen worden architecten, ontwerpers en kunstenaars toegevoegd die toentertijd buiten beeld waren gebleven of inmiddels interessant zijn geworden.

Blauwdruk

Op de eerste en tweede verdieping van Kade is een presentatie te zien van ongeveer twintig jonge kunstenaars met Amersfoortse binding. Sommige zitten nog steeds op een academie, een aantal is net afgestudeerd. Dit is het talent dat Amersfoort herbergt, uit disciplines variërend van grafisch, fotografie, beeldend en product design. Vers 'bloed', naast de kunstenaars die de afgelopen tien, vijftien jaar het beeld van de Amersfoortse kunst hebben gedomineerd.

De twintig kunstenaars gaan ieder een werk maken of tonen, vertrekkend vanuit het idee van de 'blauwdruk'. Waar veel van de kunstenaars en architecten in de selectie van Idenburg en Bremer volwaardige, volwassen oeuvres hebben, staan de jonge Amersfoortse kunstenaars aan het begin van hun carrière. Een interessante confrontatie.

De selectie van de Amersfoortse kunstenaars is in handen van Ron Jagers en Martin Honings, en bestaat uit jonge talenten die eerder hebben geëxposeerd in de Stadsgalerij, de kamer van wethouder Van den Berg, BV de Gasten, Haren Majesteit en De Observant.

Rond de expositie wordt een programma van optredens en (club)feesten georganiseerd. Meer informatie over de deelnemende kunstenaars is te vinden op de website: www.blueprint-blauwdruk.nl.

Verhuizing

Met dit zicht op het jonge talent in Amersfoort, gecombineerd met internationale creatieve geesten luidt Kade haar periode in het RCE-gebouw aan het Smallepad uit. Kunsthal Kade verhuist in het voorjaar naar een nieuwe locatie in Amersfoort. In het Eemhuis, ontworpen door Neutelings Rietdijk architecten uit Rotterdam, vestigen zich naast Kunsthal Kade ook Scholen in de Kunst, de Bibliotheek Eemland en Archief Eemland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie