'Nieuw stadsbestuur moet durven loslaten'

7 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

De nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college van burgemeester en wethouders kunnen veel meer zaken aan bewoners zelf overlaten. Het stadsbestuur moet durven loslaten en erop vertrouwen dat Amersfoorters prima in staat zijn heel veel dingen zelf te doen. Het beleid wordt niet meer van bovenaf opgelegd maar wordt in een voortdurende dialoog met de stad bepaald. De tijd van alleen maar gekozen mandaten is voorbij.

Dit stelt Burgerinitiatief 'Het Nieuwe Samenwerken' in een overdrachtdossier voor het nieuw te vormen stadsbestuur na de verkiezingen van 19 maart. Voor de politieke partijen die over een nieuw college onderhandelen staat in het dossier een belangrijke boodschap: timmer een coalitieakkoord niet tot in alle details dicht, maar beperk dat tot procesafspraken. College en raad maken afspraken over punten die de komende vier jaar worden aangepakt en vervolgens wordt in gesprek met betrokken bewoners daar nadere invulling aan gegeven: laat burgers meedenken over oplossingen. ,,Dit is een andere manier van besturen, namelijk samen met elkaar. Bestuur en inwoners die gelijkwaardig en in vertrouwen samen hun verantwoordelijkheid nemen,'' zo schrijven de zeven ambassadeurs van 'Het Nieuwe Samenwerken'.

,,Op veel plekken in ons land zie je dat er een ommekeer gaande is, waarbij het niet langer vanzelfsprekend is dat inwoners afwachten totdat de overheid iets doet, maar zelf het initiatief nemen. Verkiezingen zijn al lang niet meer het enige middel om invloed uit te oefenen, integendeel, het vertrouwen in de politiek daalt elk jaar, terwijl het aantal bewoners- en burgerinitiatieven juist stijgt. De geest is uit de fles, ook in Amersfoort, en het nieuwe stadsbestuur kan dit niet meer negeren.''

In het dossier wordt ook een aantal zaken opgesomd die het afgelopen jaar zijn gerealiseerd, zoals het maandelijkse Stadscafé, de invulling door bewoners en ambtenaren samen van de Elisabethlocatie, de BurgerBorrel, een gemeenschappelijke website voor burgerinitiatieven, rondetafelgesprekken tussen politici en inwoners, een collectieve verzekering voor alle vrijwilligers in de stad en de Stadsexpeditie voor nieuwe raadsleden.

,,Maar wat wij vooral hebben gezien is het begin van een cultuuromslag'', aldus de ambassadeurs. ,,Burgerinitiatieven zijn zichtbaarder geworden, de communicatie tussen stadsbestuur en stad is verbeterd en op het stadhuis is een begin gemaakt met het afbreken van schuttingen tussen de afdelingen.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie