Massaal protest in raadszaal van bewoners Leusderkwartier tegen eenrichtingsverkeer

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Nog nooit waren er zoveel mensen op de publieke tribune. Zelfs buiten de raadszaal verdrongen ruim 250 omwonenden van de Kersenbaan zich rond de raadszaal om twee uur lang de beraadslagingen te volgen. De ChristenUnie had dit onderwerp geagendeerd, omdat het college eenrichtingsverkeer wil invoeren in het Leusderkwartier - een raadsbesluit uit 2008 - terwijl de omstandigheden ondertussen gewijzigd zijn.

In december 2008 kon de gemeenteraad stemmen over de inrichting van de Kersenbaan. De meerderheid van de gemeenteraad ging mee met een voorstel van het CDA en Jouw Amersfoort om wel een oprit te maken bij de Roethofrontonde. Daardoor zou de verkeersdruk op de Everard Meijsterweg sterk toenemen. Daarom werd voorgesteld om die weg (en de Bosweg) alleen open te stellen voor eenrichtingsverkeer. De ChristenUnie stemde in 2008 als enige partij voor de variant van de Participatiegroep, die na twee jaar overleg tussen bewoners en belanghebbenden tot de conclusie was gekomen dat dit de beste variant was. Ook dienden we toen een motie in om het eenrichtingsverkeer pas in te voeren na aanleg van de Kersenbaan en alleen als de praktijk zou uitwijzen dat het noodzakelijk was. Die motie werd door alle andere partijen verworpen.

Na de informatieavond van de gemeente in februari 2014 bleken veel bewoners zeer ontevreden over invoering van het eenrichtingsverkeer. Daarop besloten we om onze motie uit 2008 opnieuw in stemming te brengen. We wilden het onderwerp eerst uitvoerig bespreken met alle raadsleden en betrokkenen in een rondetafelgesprek op 4 maart.

De wethouder heeft toegezegd om opnieuw naar de gemeenteraad te komen met de reactie van het college nadat de bezwaarperiode en de hoorzittingen voorbij zijn, waarbij hij eventuele alternatieven die nog wel tegemoetkomen aan de bezwaren van de inwoners zal voorleggen aan de raad.

De motie van de SP, waarin deze partij het college vroeg om te onderzoeken of de Roethofpoot er nog afgehaald kan worden, werd aangenomen. Er werden wel kritische kanttekeningen geplaatst, want de SP had in 2008 gestemd vóór Kersenbaan en vóór eenrichtingsverkeer en een amendement ingediend om zowel een oprit als een afrit te realiseren. De motie van de ChristenUnie, waarin deze partij vroeg om pas eenrichtingsverkeer in te voeren na aanleg van de Kersenbaan, werd afgewezen. De meeste partijen willen het einde van de bezwaarperiode en de reactie van de wethouder afwachten. Dit wordt dus na de verkiezingen vervolgd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie