Twaalfde Gaypride in de steigers

9 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

AMERSFOORT - De wat povere opkomst in Café Lapart voor de onthulling van alle wapenfeiten rondom de komende Gaypride staat volgens de organisatie in geen enkele verhouding met het roze getinte spektakel dat straks op donderdag 31 juli in Amersfoort wordt uitgerold. ,,De brede en vooral succesvolle programmering van vorig jaar hebben we in deze komende editie hier en daar zelfs wat verder opgerekt."

Met deze nieuwsgierig makende onthulling opent Floor Visser de presentatie van het alweer twaalfde hoofdstuk van de Gaypride. Een festiviteit die met hoofdletters staat geschreven in een zogenoemd gaylender van 2014. Visser is bestuurslid van de Stichting Gaypride Amersfoort en tevens organisator van deze zomerse feestmiddag en -avond voor homo's lesbiennes, biseksuelen, transgenders en hetero's. ,,Met deze opzet onderscheiden we ons duidelijk met die van andere roze evenementen die in Nederland en daarbuiten worden georganiseerd", merkt ze op. Visser benadrukt dat ook de komende editie een stukje ontmoeting, feestelijkheid en zichtbaarheid uitdraagt, gecombineerd met een emancipatoir karakter. Tijdens de presentatie blikte de organisator, die aangestuurd wordt door Derk Koetje, die voorzitter is van het stichtingsbestuur, terug naar vorig jaar waarin de organisatie koos voor verbreding van het programma. Een keuze die geen windeieren heeft gelegd. ,,We trokken een recordaantal bezoekers", aldus de organisator. ,,De roze markt die we in een soort braderievorm hebben gegoten was een groot succes." Een eldorado dus voor de shopaholic die op zoek is naar onder meer roze onderbroeken, sieraden, suikerspinnen en diverse andere artikelen.

Visser en haar bestuursgenoten hadden dus redenen genoeg om dit idee anno 2014 voor te zetten en aan te vullen met een infomarkt. ,,De organisatie van deze infomarkt is in handen van de Werkgroep Homoseksualiteit Amersfoort, een vereniging die al 35 jaar bestaat en die zich op verschillende manieren inzet voor de emancipatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in en rond de stad. De roze markt is gepland op het Lieve Vrouwekerkhof. Nieuw is het podium dat gereserveerd is voor onder meer muziek en kleinkunst."

Roze waterrandje

Voor de bezoeker heeft de komende Gaypride nog meer jolijt op het programma staan. Zoals de zogenoemde Pink Sing op de Groenmarkt waar de leukste van de liefst achttien roze koren van Nederland optreden. De bezoeker kan zelfs meezingen met nummers uit de Homo Top 100 die door Anita Meijer wordt aangevoerd met het nummer Why Tell Me Why. En degene die zich dat afvraagt kan gelijk uit zijn of haar dak met 'This is my Life' van Shirley Bassey dat op de twaalfde plaats staat. Het roze waterrandje, dat nieuw is in het programma, wordt aangebracht door de Stichting Keiroze in samenwerking met de Waterlijn.

Tijdens de Gaypride 2014 varen de hele dag roze boten door de grachten. Voorts is voor de sportieveling uiteraard de Rainbow Run uitgezet door de binnenstad. ,,Noem het maar een 'social run' met een totale lengte van vijf kilometer", vult bestuurslid Maicel van den Heuvel aan. ,,Start en finish zijn op het Lieve Vrouwekerkhof. Onderweg kan de deelnemer polsbandjes verzamelen in alle kleuren van de regenboog. Na de meet is de deelnemer klaar voor het roze discofeest op de plek waar het initiatief onder auspiciën van de vaandeldrager van dit feest, Derk Koetje, op 8 april 1998 begon: de Hof. Een discofeest voor heel Amersfoort. En niemand uitgezonderd.

Na afloop van de presentatie in Café Lapart werden de glazen met roze bubbels geheven door alle aanwezigen, waaronder wethouder Cees van Eijk. Het is tenslotte verkiezingstijd. Aan de andere kant laat hij altijd zijn gezicht graag zien bij dit soort evenementen. ,,Een toost op de nieuwe editie van Gaypride", glundert penningmeester en uitbaatster Petra Hulshof.

Foto: Met bestuur van Stichting Gaypride Amersfoort met van links naar rechts Floor Visser, voorzitter Derk Koetje, Maicel van den Heuvel en Petra Hulshof.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie