Lichtsterkte vermindert automatisch in Park Randenbroek

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

AMERSFOORT - De nieuwe lantaarnpalen in Park Randenbroek krijgen een 'ecologisch dimregime'. Iedere avond vanaf 22.00 uur vermindert de lichtsterkte automatisch 70 procent, en rond middernacht verder tot 50 procent ten opzichte van de sterkte aan het begin van de avond. Hiermee wordt energie bespaard en het is beter voor de dieren in het park.

Om 6.00 uur in de ochtend gaat de lichtsterkte weer naar 100 procent. De nieuwe lantaarnpalen vervangen de oude palen in het park. Deze staan aan de toegangsweg richting de Villa en de weg richting de woningen in het park bij de Oranjerie. Er staan ook lantaarnpalen bij de parkeerplaats en toegangsweg bij Metgensbleek.

Belangrijk thema

Een goede verlichting is een belangrijk thema in Park Randenbroek en omgeving. Er moet goede verlichting zijn vanwege de veiligheid voor bewoners, sporters en huurders in het park. Anderzijds is licht, vooral in de nachtelijke uren, minder goed voor de (nacht)dieren in het park, met name de vleermuizen.

Ook de verlichting van de sportvelden is van invloed op de lichtsterkte in de rest van het park. Bij de honkbalvelden van Quick vindt hiernaar een onderzoek plaats. Ook bij andere sportvelden zal dit nog gebeuren.

Automatische schakelaars

De nieuwe lantaarnpalen en het bijbehorende schakelsysteem maken het mogelijk dat de lantaarnpalen zich automatisch op de gewenste lichtsterke instellen. De lantaarnpalen gaan aan zodra het te donker wordt en gaan weer uit bij voldoende licht in de ochtend. Het systeem maakt het bovendien mogelijk om de lichtsterkte gedurende de nacht aan te passen, volgens een vaststaand dimregime. De gemeente heeft de bewoners en gebruikers/huurders in het park geïnformeerd over dit dimregime.

Enkele dagen inregelen

De lantaarns staan er al; binnenkort wordt het schakelsysteem aangesloten. Na de installatie duurt het enkele dagen voordat het zichzelf heeft ingeregeld en de juiste lichtsterktes heeft gevonden. Als de lantaarnpalen naar behoren werken, worden de oude palen in het park verwijderd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie