OLV-toren herinneringsbaken voor overleden dierbaren

25 februari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT- Voor het crowdfundingproject om de OLV-toren van nieuwe led-verlichting te voorzien vond er woensdagochtend een belangrijke gebeutenis plaats. Twee sonsoren werden bedankt met het overhandigen van een beeldje van de toren van de Amersfoortse kunstenaar Frans Ottink en er vond een primeur plaats: het lanceren van het idee om het opengewerkte deel van de toren, 'De Lantaarn' genoemd, als herinneringsbaken voor overleden dierbare Amersfoorters te gebruiken.

De nagedachtenis aan een dierbare overledene kan levend gehouden worden door de naam van de overledenen te verbinden aan het licht van de OLV toren. Dat is wat de stichting Stralend Middelpunt van Nederland die de OLV toren van nieuwe, duurzame led-verlichting wil voorzien voor ogen staat. Het opengewerkte deel van de toren dat 'De Lantaarn' heet, kan van binnenuit verlicht worden, ook gedurende de hele nacht. Als een nachtlamp die over de stad waakt. De naam van een dierbare overledene kan aan dat permanente licht verbonden worden. Te zien op een website en in de toren zelf, plus dat er een officieel bewijs van afgegeven wordt.

Dit bijzondere idee is ontstaan door gesprekken die het stichtingsbestuur gevoerd heeft met mensen in de stad. Zo kon worden opgetekend:

"Ik wil een dagelijkse herinnering aan mijn ouders en broer die afgelopen jaren zijn overleden. Een lichtpunt is dan een hele positieve manier om ze te herinneren."

"Het geeft de toren weer een beetje haar spirituele karakter terug."

"Mijn zus is op haar verzoek gecremeerd en haar as is uitgestrooid. Ik heb nu geen tastbare plaats waar ik naar toe kan gaan. Als ik straks naar de toren kijk, denk ik automatisch aan haar."

"Ik kan nu iedere avond naar de toren knikken en zien dat het goed is".

Over de precieze praktische uitvoering wordt nog nagedacht. De bedoeling is dat tegen een kleine eenmalige vergoeding de naam van de overleden dierbare voor eeuwig aan het licht verbonden wordt. Ook al heeft het overlijden enige tijd geleden plaatsgevonden.

Dit idee kan natuurlijk alleen maar slagen als het héle project doorgang vindt, dat wil zeggen als de totale financiering rond komt. Om dat mogelijk te maken is een crowdfundingactie gestart. Inmiddels is al bijna de helft binnen van de 150.000 euro die nodig is om de hele toren van nieuwe en duurzame led-verlichting te voorzien. Een tussenstand staat op www.stralendmiddelpuntnl.nl. De initiatiefnemers hopen dat de nieuwe verlichting met ingang van de wintertijd op 26 oktober ontstoken kan worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie