RC Eemland blij met twee punten

5 april 2014 om 00:00 Sport

AMERSFOORT - Het eerste rugbyteam van RC Eemland dat al jaren uitkomt in de hoogste klasse van het nationale rugby (Ereklasse), bleef afgelopen zaterdag hangen op een 19-19 gelijkspel in de zware thuiswedstrijd tegen RC The Hookers uit Hoek van Holland. Een meer dan goed resultaat tegen de nummer twee uit de Nationale Plate poule.

Dat het een zware wedstrijd zou gaan worden stond voor aanvang eigenlijk al vast. De ploeg uit Hoek van Holland is de laatste weken in vorm en kruipt steeds dichterbij de koppositie van thuisploeg Eemland. In het eerste kwartier van de wedstrijd golfde het spel tussen beide ploegen op en neer en werd er hard gestreden om iedere meter.

In de 15e minuut kreeg Amersfoort een penalty op vijf meter van de tryline van The Hookers. Door adequaat optreden van Anno Wielhouwer werd Toby Kenneally vrijgespeeld die vervolgens de eerste punten voor de thuisploeg op het scorebord bracht (5-0). Een domme actie van de Amersfoortse ploeg betekende een tien minuten straf voor Umraan Jadwat die met geel het veld moest verlaten.

En daar maakten de Hookers dankbaar gebruik van. Na tal van aanvalsgolven wisten de gasten uit Hoek van Holland te scoren onder de palen, wat inclusief het benutten van de conversie een 5-7 voorsprong betekende.

Alhoewel Amersfoort met man en macht probeerde om de druk van de ketel te nemen, waren het de Hookers die wederom tot scoren kwamen wat een ruststand opleverde van 5-12. Een ruststand die gezien het vertoonde spel ook terecht mocht worden genoemd.

Al vrij snel in de tweede helft wist Louis du Plessis na een goed uitgespeelde aanval een break te maken, waarbij de fullback van The Hookers niets anders kon dan hem onreglementair tot stoppen te dwingen. Dat betekende een penalty try voor RC Eemland die inclusief de benutte conversie de thuisploeg op gelijke hoogte bracht (12-12). Eemland bleef vervolgens de druk er op houden en kwam door een try van Jadwad inclusief de goed benutte conversie van Donny Buisman op een 19-12 voorsprong.

Maar geleidelijk aan nam de druk aan Eemland zijde wat af en slopen er slordigheden in de ploeg. Met nog 15 minuten op de teller wisten de Hookers hier dankbaar gebruik van te maken, wat een tussenstand opleverde van 19-19. RC Eemland wist hier in de nog resterende tijd geen verandering meer in aan te brengen, waardoor na het laatste fluitsignaal de punten werden gedeeld.

Door dit gelijke spel blijft de strijd om de koppositie in de Nationale Plate poule spannend en heeft RC Eemland nog een voorsprong van drie punten op de nummer twee, Hoek van Holland.