Pianiste Katerina Konstantourou speelt in het Mondriaanhuis

11 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Op zondagochtend 16 maart organiseert het Mondriaanhuis Amersfoort een museumconcert met de uit Griekenland afkomstige pianiste Katerina Konstantourou. Zij speelt composities van Franz Liszt en Claude Debussy, maar ook werken van de hedendaagse componisten Frank Nuyts en Nikos Ioakim. Na afloop kunnen bezoekers van het concert de expositie Tussen tijd en eeuwigheid bezoeken, een overzichtstentoonstelling van de Nederlandse constructiviste Estella den Boer (1912 - 2010).

Katerina Konstantourou werd geboren in Griekenland (Athene). Zij studeerde piano aan het Nationaal Conservatorium van Athene bij Igor Taraschansky. In 2004 kwam Konstantourou naar Nederland, waar ze haar pianostudie vervolgde aan het Utrechts Conservatorium bij Martyn van den Hoek. De laatste jaren is de pianiste zich steeds meer gaan interesseren in hedendaagse muziek. Diverse componisten, zoals Miranda Driessen, Nikos Ioakeim en Frank Nuyts hebben muziek speciaal voor haar geschreven. Sinds 2009 speelt Konstantourou ook regelmatig met het Utrechts Blazers Ensemble, dat zich toelegt op de presentatie van nieuwe Nederlandse muziek.

Tentoonstelling

Na afloop van het concert kunnen bezoekers de expositie Tussen tijd en eeuwigheid bezichtigen. Dit is een overzichtstentoonstelling van het werk van Estella den Boer. Het werk en de ontwikkeling van Den Boer kent diverse overeenkomsten met het werk en levenspad van Mondriaan. Een opvallend gegeven, gezien de grote uiterlijke verschillen tussen hun kunstwerken. Net als Mondriaan verlaat Den Boer tijdens haar loopbaan de figuratieve schilderkunst om abstract te gaan werken. Evenals bij Mondriaan spelen bij Den Boer levensovertuiging en muziek een belangrijke rol als inspiratie voor haar schilderijen. Echter, waar Mondriaan het universele probeert te verbeelden, wil Den Boer juist een dynamisch wereldbeeld vatten, in lijn met bijvoorbeeld de Russische constructivisten. Dit doet zij wel met dezelfde middelen als Mondriaan: lijn, vlakken, heldere kleuren en ritme. Het resultaat is een rijk oeuvre met veel variatie en experiment.

Praktische informatie

Het museumconcert van Katerina Konstantourou vindt plaats op zondag 16 maart om 10.30 uur in het Mondriaanhuis, Kortegracht 11 te Amersfoort. Kaarten voor het concert kosten € 12,50, inclusief museumbezoek en een kopje koffie. Het museum zal een half uur voor aanvang van het concert openen (10.00 uur). Reserveren is aan te raden en kan via info@mondriaanhuis.nl of 033 4600170.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie