Claudia Witlam zingt Oost-Duitse liederen

20 februari 2014 om 00:00 Nieuws

HOOGLAND - De Hooglandse sopraan Claudia Witlam zingt op zaterdag 15 maart liederen van Oost-Duitse componisten in een concert dat wordt gehouden in De Inham aan de Hamseweg in Hoogland. Ze wordt op piano begleid door pianist Adriaan Plantinga.

door Peter Bruinsma

Het is niet zonder reden dat Claudia Witlam muziek van Oost-Duitse componisten programmeert. Claudia werd in Halle in het voormalige Oost-Duitsland geboren. Als kind al zong ze in koren en werd ze min of meer ontdekt door haar muziekleraar. ,,Het muziekonderwijs stond in de DDR hoog aangeschreven. Talent kreeg voldoende kansen om zich te ontwikkelen en zo kwam ik terecht op de muziekschool in Dresden. Ook toen zong ik al volop in koren. In Duitsland ontmoette ik mijn eerste man die Nederlander was. Met hem ging ik naar Nederland en begon ik aan mijn muziektheoretische opleiding. Omdat ik toch voor een carrièrre in het bedrijfsleven koos, heb ik die studie toen niet afgemaakt."

Claudia spreekt bevlogen en enthousiast over de muziek. ,,Dat komt omdat ik de muziek nu echt als hobby beoefen en daarin de lat voor mezelf aardig hoog leg. Dat is voor mij ook de uitdaging. Ik ben als semi-professional in de gelukkige omstandigheid dat ik zelf keuzes kan maken in wat ik wel en niet doe. De liederen van het concert op 15 maart koos ik zelf als herinnering aan mijn tijd aan de DDR. Ik woonde drieentwintig jaar in Oost-Duitsland en woon nu alweer drieentwintig jaar in Nederland waar het me erg goed bevalt."

Claudia weet nog dat ze in 1991 met organist Karel Raadgever in Nieuwegein haar eerste Nederlandse optreden gaf, waarin ze eeen stuk van Händel zong. ,,Om die reden wil ik dit Oost-Duitse programma ook in Nieuwegein gaan uitvoeren", verklaart Claudia. Ze benadrukt dat het programma geen socialistische DDR liederen bevat. ,,Ik kwam toevallig een boek tegen met muziek van DDR- componisten. Het viel me op hoe mooi die onbekende muziek eigenlijk is. Mijn zus die in een muziekbibliotheek in Duitsland werkt stuurde me nog meer muziek. Het programma stelde ik thematisch samen volgens het verloop van de vier seizoenen. De liederen zijn erg inspirerend en vormen een echte uitdaging. Ze zijn echt twintigste eeuws en erg goed aan te horen. De sfeer is luchtig, maar vocaal voldoende uitdagend. Hanns Eisler schreef ook het Oost-Duitse volkslied. Hij was als componist ook buiten de DDR bekend."

De ene helft van het concert bestaat uit DDR-muziek, de andere helft uit Nederlandse werken uit de twintigste eeuw. ,,Daarmee wil ik benadrukken dat mijn leven in Hoogland met mijn man en kinderen toch echt het allerbelangrijkste in mijn leven is." Claudia zingt niet alleen solo, maar maakt ook deel uit van een kwartet en een kamerkoor. ,,Ja, ensemblezingen is voor mij ook heel belangrijk. Samen muziek maken, samen werken aan een fraaie klank prikkelt weer een ander aspect van het stemgebruik. Een heel andere, en ook erg boeiende benadering." Claudia stelt dat muziek haar leven erg heeft verrijkt. ,,Zonder muziek zou mijn leven niet compleet zijn."

Claudia Witlam-Kuhnt zingt Oost-Duitse liederen met medewerking van Adriaan Plantinga op piano, zaterdag 15 maart, De Inham Hoogland, 20.15 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie