Coalitiepartijen laten Weggeefwinkel en Natuurtuin vallen. SP opnieuw in actie!

15 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

De afgelopen maanden hebben de Weggeefwinkel & Natuurtuin intensief geprobeerd om met de coalitiepartijen, met name GroenLinks & PvdA, afspraken te maken over hun voortbestaan op de Keerkring. Nu blijkt dat alle coalitiepartijen blijven kiezen voor verkoop van het perceel. Een optie die voor zowel Weggeefwinkel als Natuurtuin niet haalbaar is. Onbegrijpelijk, omdat deze initiatieven zowel in maatschappelijk opzicht als vanuit duurzaamheidsoogpunt ruimschoots opwegen tegen het beperkte verlies dat de gemeente zou leiden als verkoop niet doorgaat. De SP komt opnieuw in actie!

In het onlangs ingediende haalbaarheidsonderzoek geven de initiatiefnemers overtuigend aan dat een huurconstructie, met een substantiële financiële en maatschappelijke bijdrage van zowel Weggeefwinkel als Natuurtuin ruimschoots opweegt tegen het relatief geringe verlies dat de gemeente zal leiden als de verkoop van het perceel niet doorgaat. De initiatiefnemers hebben de afgelopen maanden alles op alles gezet om binnen de coalitie steun te vinden. Die leek er ook te komen. Van GroenLinks & PvdA. Maar, naar nu blijkt, met de mond en niet met de daad. Zo is er een motie van GroenLinks, PvdA & SP aangenomen die het mogelijk maakte dat het haalbaarheidsonderzoek er kwam. Daarin staat duidelijk dat huur ook tot de mogelijkheden behoort. Het college heeft dit vervolgens naast zich neer gelegd en uitsluitend koop als uitgangspunt genomen. Dat blijkt uit de peilnota die 25 februari aan de orde komt. GroenLinks & PvdA hebben die strijd binnen het college verloren en zijn niet bereid op dit standpunt terug te komen. Collegebelangen gaan bij deze partijen voor het maatschappelijk belang!

De SP heeft het afgelopen jaar voortdurend op de bres gestaan voor behoud van Weggeefwinkel & Natuurtuin. Omdat het doel belangrijker is dan politieke prestige heeft de SP de afgelopen maanden een rol op de achtergrond gespeeld. Dit om de coalitiepartijen, vooral GroenLinks & PvdA, de ruimte te geven om deze strijd binnen de coalitie uit te vechten. Het respect onder de bewoners, dat een succes ongetwijfeld opgeleverd had, zou hun van harte gegund zijn. Maar nu op het beslissende moment deze partijen de Weggeefwinkel & Natuurtuin zo in de steek laten - en met onhaalbare koopopties opzadelen - moet de SP in actie komen om Amersfoort wakker te schudden.

De SP heeft een motie ingediend die oproept om de Weggeefwinkel & Natuurtuin, op basis van het ingediende haalbaarheidsonderzoek te laten voortbestaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie