Amersfoorters aan zet bij werkconferentie BewonersWeb

17 februari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Verbinden en versterken. Dat zijn de sleutelwoorden van de werkconferentie 'Bewoners aan Zet', die begin maart op de Hogeschool Utrecht aan de Amsterdamseweg gehouden wordt. Een project van het samenwerkingsverband BewonersWeb waarin een dertigtal burgerinitiatieven, stedelijke projecten en betrokken burgers vertegenwoordigd zijn. Wat ze gemeen hebben, is hun grote zorg over de gevolgen van het door bezuinigingen ingegeven beleid rond wijkontwikkeling, cultuur, werk, zorg en welzijn. Een werkgroep van vier personen vanuit het 'Web' heeft zich op de organisatie gestort.

Door Bert Vos

,,Er vindt een grote transitie plaats straks van overheidstaken naar de gemeente. Daarbij wordt uitgegaan van de zelfredzaamheid van de burger in het kader van de participatiewet die eraan komt. Maar dat werkt dus niet. Veel mensen zullen tussen wal en schip vallen, omdat ze het alleen niet redden en geen hulp uit hun directe omgeving hebben", waarschuwt de werkgroep die uit Daan Vosskühler, Ria Roelofs, Nelleke Dumoulin en Joke Sickmann bestaat. Vier Amersfoorters die de donkere wolken boven de stad met rasse schreden zien naderen. Er moet iets gebeuren vinden ze.

De bijeenkomst, met gratis broodjes en koffie, richt zich op diegenen die geen stevige positie hebben in de toekomstige participatiemaatschappij door ziekte, armoede, schulden, werkloosheid, isolement, ouderdom, eenzaamheid of maatschappelijke uitsluiting. ,,Dus niet voor managers, politici en bedrijven die zich willen profileren", zeggen de werkgroepleden beslist, die geen gemeentesubsidie willen aannemen, want ze zijn onafhankelijk. ,,Er zijn heel veel mensen met kwaliteiten die ze in hun eentje niet ten gelde kunnen maken. Wij willen die samenbrengen en verbinden. Er moeten groepjes ontstaan die elkaar versterken en kennis uitwisselen, een kader dat eigen initiatieven ontplooit, iets doet wat iets oplevert en onafhankelijk wordt van het politieke beleid. We hebben op de conferentie eerst een algemene inleiding en daarna tafelgesprekken. We hopen dat daar samenwerkingsverbanden uitkomen en het niet bij praatsessies blijft", legt Roelofs uit.

Wat leeft er onder die mensen die buiten de boot dreigen te vallen? Daar wil de conferentie een antwoord op geven. ZZP'ers die nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden en OOK wel de 'nieuwe armen' worden genoemd, gescheiden vaders die ergens op een bank overnachten, spookburgers die nergens ingeschreven staan, mensen die uit huis zijn gezet wegens hypotheekschulden, bijstandsgerechtigden die in armoede leven, mensen die de snelle ontwikkelingen niet bijbenen en achterop raken. Zomaar wat voorbeelden van burgers die het zelf niet meer rooien. Een groep die alsmaar groeit, geeft het viertal aan.

Het BewonersWeb streeft daarom naar onderlinge ondersteuning en het versterken van initiatieven die de leefbaarheid bevorderen. ,,Terwijl het helemaal niet duidelijk is hoe de gemeenten invulling gaan geven aan de participatiemaatschappij, komen diegenen waar het om gaat in een niemandsland terecht, waar ze het zelf maar moeten uitzoeken. Daarom hopen wij dat er een beweging opstaat die zegt, 'tot hier en niet verder'. We hebben tot nu toe alleen maar enthousiaste reacties gehad op onze plannen", aldus Vosskühler.

Organisaties die betrokken zijn bij het Amersfoortse 'web' zijn onder meer Ravelijn, Motiva Straatadvocaten, Voedselbank, Kledingbank, Humanitas, Weggeefwinkel, de diaconie van de kerken en burgerinitiatieven die zich betrokken voelen bij het thema van de conferentie.

De werkconferentie vindt plaats op dinsdag 4 maart van 17.30 tot 21.30 uur. Vanaf 17.00 uur kan men terecht voor de catering. Omdat er tachtig plaatsen beschikbaar zijn, is van tevoren aanmelden noodzakelijk via kerngroepweb@gmail.com. De deelname is gratis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie