Amersfoortse ondernemer benoemd tot president van vereniging Chinese ondernemers

12 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Zijn klanten kennen hem als Alex, de eigenaar van snackbar De Hoefslag in het Soesterkwartier. Maar sinds kort is Chenlin Zhang, zoals hij eigenlijk heet, ook een prominent figuur in chinees Nederland. Eind januari werd de Amersfoortse ondernemer benoemd tot de tiende president van de Nederlandse Wenzhou Vereniging.

De organisatie, een van de grootste belangenverenigingen van Nederlands-Chinese ondernemers, bouwde in de afgelopen 20 jaar een zeer goede naam op in zowel Nederland als China. 'Wenzhou' wil de onderlinge betrekkingen tussen de landen stimuleren: ze stimuleert Chinese en Nederlandse ondernemers, maar helpt ook om de Chinese cultuur te promoten en te behouden. Verder steunt zij onderwijs in de Chinese taal en Chinese ouderen in Nederland. Onlangs droeg ze financieel bij aan de wederopbouw van de door aardbeving getroffen gebieden in China.

Chenlin Zhang werd op 27 januari beëdigd in het Ocean Paradise Hotel te Rotterdam, ten overstaan van ruim 600 ondernemers. De benoeming is ook in China niet onopgemerkt gebleven: het bijzonder veelbekeken televisiestation Chinese Central Television (CCTV) en andere bekende Aziatische kranten waren aanwezig om een reportage te maken. Ook politiek adviseur Liu van de Chinese Ambassade in Den Haag woonde de ceremonie bij. Zhang kreeg de stempel van de vereniging overhandigd door zijn voorganger, Tiehan Hu.

Een samenvatting van de aanvaardingsrede van de nieuwe president: Het is niet alleen een eer om deze functie te bekleden, het is ook een verantwoordelijkheid om te handelen. Ondanks de beperkte capaciteit van de vereniging zal zij, met de juiste mentaliteit (Wenzhou Dare Fighting Spirit) en een verbetering van de vriendschap tussen beide landen, komen tot nieuwe wegen om de innovatie en vooruitgang van de betrekkingen te verbeteren.

Politiek adviseur Liu van de Nederlandse ambassade gaf een warme toespraak. Volgens hem is de Wenzhou Vereniging een voorhoede voor hervorming en een voorbeeld voor de wereld. 'Niet de leden afzonderlijk maar juist de gezamenlijke inzet voor het grotere doel zal ons succes brengen', stelde hij. 'De samenwerking met de Chinese ambassade heeft ertoe geleid dat de Nederlandse Wenzhou Vereniging de ruggengraat is geworden voor de Wenzhou Chinezen in Nederland.'

Cafetaria de Hoefslag aan de Violenstraat is niet Zhangs eerste onderneming. Eerder had hij al in andere steden enkele restaurants.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie